Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ Ωρα Μέρκελ

Ωρα Μέρκελ Το τέλος μιας μακράς περιόδου αβεβαιότητας, σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, αναμένουν στην κυβέρνηση ότι θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα.Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως πάντα έτσι και τώρα κρατά χαμηλούς τόνους, αν και στο επιτελείο του δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι μόνον και μόνον η επιλογή της κυρίας Μέρκελ να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα, αποτελεί την αφετηρία μιας νέας περιόδου στις σχέσεις της Αθήνας και του Βερολίνου, γεγονός ικανό για να αλλάξει το κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που περιμένει η κυβέρνηση από τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι κατ΄
αρχήν μια σαφής και ξεκάθαρη δήλωσή της που θα αφορά την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.
Παράλληλα, θεωρούν βέβαιο ότι η ίδια θα αναγνωρίσει και δημόσια τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.
Η τοποθέτηση αυτή της κυρίας Μέρκελ θα αποτελέσει σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα έπαιξαν «παιχνίδια» πάνω στην κρίση και συντηρούσαν συνειδητά ένα κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι επενδύσεις αλλά και η προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων.
Ο Αντ. Σαμαράς κρατά χαμηλούς τόνους, αλλά στο επιτελείο του δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα αποτελεί την αφετηρία μιας νέας περιόδου
Ο Αντ. Σαμαράς κρατά χαμηλούς τόνους, αλλά στο επιτελείο του δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα αποτελεί την αφετηρία μιας νέας περιόδου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών


Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του και θα διαβεβαιώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Θα δώσει έμφαση στην πορεία ιδιωτικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει δυναμικά, αλλά και στην αλλαγή του φορολογικού νόμου, επιλογή που εντάσσεται σαφώς στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που καταβάλλουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο. Θα τονίσει, τέλος, την ανάγκη να υιοθετηθούν μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίξουν όχι μόνον την οικονομία της Ελλάδας, αλλά ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο.
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια θα συναντηθεί η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια θα συναντηθεί η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επρόκειτο να υποδεχθεί την κυρία Μέρκελ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στη 1.30, οπότε και προβλέπεται η άφιξή της, θα τη συνοδεύσει στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι επίσημες συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός κατόπιν θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν της και στις 4 μετά το μεσημέρι αναμένονται οι επίσημες δηλώσεις.
Στις συνομιλίες δεν πρόκειται να παραστούν τελικά οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς είχε επικοινωνήσει αργά το βράδυ της Κυριακής με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμούσε να πάρει μέρος, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που θεωρούσε σκόπιμο, όπως είπε, να συμμετάσχουν όλοι στις συνομιλίες.
Χθες το μεσημέρι, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης επικοινώνησε ξανά με τους δύο ηγέτες και εφόσον ο κ. Κουβέλης δεν άλλαξε άποψη, προκρίθηκε η επιλογή ο πρωθυπουργός να είναι στις συνομιλίες και να ενημερώσει αμέσως μετά για τα αποτελέσματά τους, τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, στις 5 παρά τέταρτο το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και αμέσως μετά η κυρία Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει το ελληνο-γερμανικό Επιμελητήριο.
Γιάννης Σαραντάκος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει
«Με την επίσκεψή της στην Αθήνα η καγκελάριος σε καμία περίπτωση δεν προκαταλαμβάνει τα όσα θα αναφέρει η έκθεση της τρόικας».
Αυτό δήλωσε, χθες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι η Ανγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στην Ελλάδα «στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει με τον Αντώνη Σαμαρά και προκειμένου να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις».
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση για όλες τις μελλοντικές αποφάσεις, καθώς θα περιγράφει πώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα και πώς προοδεύει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
τα μέτρα Επανέλαβε δε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί στην Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό πρέπει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για τα οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου εξήγησε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς μια τέτοια παράταση θα είναι εφικτή χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσαφηνιστεί στο μέλλον.
Ερωτηθείς εάν αληθεύουν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που θέλουν την κ. Μέρκελ να φθάνει στην Ελλάδα με συγκεκριμένα σχέδια, συγκεκριμένες προτάσεις και απαιτήσεις για ορισμένα έργα, όπως π.χ. το παλιό αεροδρόμιο, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η καγκελάριος παρακολουθεί τον ελληνικό Τύπο σχεδόν καθημερινά, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι κάποια από αυτά που γράφονται προέρχονται από τη φαντασία του γράφοντος.
Κατερίνα Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου