Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κερδισμένος ο Σαμαράς

Κερδισμένος ο ΣαμαράςΗ Ελλάδα κερδίζει σε αξιοπιστία, βελτιώνει την εικόνα της και αποκτά ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια να εξασφαλίσει επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Παράλληλα ξεκαθαρίζει το τοπίο ως το δέον γενέσθαι προκειμένου να φθάσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτός είναι κατά την κυβέρνηση ο πρώτος πρόχειρος απολογισμός αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μέρκελ. Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν σε γενικές γραμμές. Μεγάλος κερδισμένος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, που εμφανίζεται ενισχυμένος στο εσωτερικό μέτωπο
και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Αν και δεν απέσπασε  από τη Γερμανίδα καγκελάριο ό,τι ακριβώς περίμενε - μιά δήλωση ανοιτής στήριξης  και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ - ο κ. Σαμαράς δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος  από  τις δημόσιες τοποθετήσεις της καγκελαρίου και ιδιαίτερα από όσα ειπώθηκαν στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους.
Στεμοί συνεργάτες  επισημαίνουν ότι ήταν αναμενόμενο να επιμείνει η κ. Μέρκελ στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα και στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί "ταμπού" για τους συμμάχους της του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου. Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι  ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης των προσπαθειών για αντιμετώπιση του προβλήματος, οικονομική ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πλέον ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά της για την εκταμίευση της δόσης και για να κερδίσει την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ως πολύ θετικό γεγονός για τη χώρα την επίσκεψη καθαυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ παρατηρούν ότι έχει τεράστια σημασία η αναγνώριση εκ μέρους της των θυσιών του ελληνικού λαού.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι τώρα πρέπει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ προωθώντας την υλοποίηση της ολοκληρωμένης συμφωνίας που έχει προτείνει η Ιπποκράτους.

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ και στη ΔΗΜΑΡ, όπου σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η Μέρκελ μίλησε πρώτη φορά για ανάπτυξη. Προβληματισμός  εκφράζεται όμως για το ότι στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η καγκελάριοςπεριορίστηκε να εκφράσει μόνο  "ευχή και ελπίδα".
Κέρδισε πόντους
Πέρα από  τις επιμέρους διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ερμηνεία και την αξιολόγηση των τοποθετήσεων της Μέρκελ, πολιτικοί παράγοντες και σχολιαστές συμφωνούν  η επίσκεψη της καγκελαρίου ανέβασε τις "μετοχές" του Αντ. Σαμαρά.
 Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον ως αδιαμφισβήτητος κυρίαχος του πολιτικού παιχνιδιού, ιδιαίτερα στο εσωκομματικό μέτωπο όπου  αντιμετώπιζε ακόμη αμφισβητήσεις και διαφοροποιήσεις.
Ως συνομιλητής και σύμμαχος της Μέρκελ κερδίζει πόντους διεθνώς, αποκτά ερείσματα και μπορεί να "ανοίξει πόρτες" και μπαίνει στη χορεία των σημαντικών ηγετών του ετρωπαϊκού κενδροδεξιού πολιτικού χώρου, που εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό ΛαΊκό Κόμμα.
Θα έχει λοιπόν ισχυρότερη "φωνή"  στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, όπου πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα και για τη γενικότερη διαχείριση της κρίσης χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου