Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τι κρύβουν οι φήμες για νέο κόμμα



Οσο πληθαίνουν οι υποστηρικτικές δηλώσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά από πρόσωπα που μέχρι χθες ανήκαν στο «αντίπαλο στρατόπεδο» τόσο φουντώνουν τα σενάρια για ένα «νέο κόμμα», χωρίς πάντως να προκύπτει ότι αυτά ανταποκρίνονται στη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Κάποιοι επιχειρούν να οριοθετήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα σύμφωνα με το πολιτικό φάσμα που είχε χαράξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ίδρυε τη Νέα Δημοκρατία το 1974. Δηλαδή από το Κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι τη δεξιά πλευρά που
αποκλείει τα άκρα. Σε αυτό το σχήμα μάλιστα διαρρέουν και ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί κατά καιρούς από το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την ομάδα κατατάσσουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Αννα Διαμαντοπούλου (η οποία συνέφαγε με την κυρία Μπακογιάννη στο Βερολίνο) τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Τάσο Γιαννίτση, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον Σταύρο Σουμάκη και άλλα στελέχη της κεντροαριστεράς ή της ομάδας των εκσυγχρονιστών. Δεν αποκλείεται σε αυτή την περίπτωση να υπάρξουν και πρόσωπα που έχουν προσχωρήσει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα, οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του κ. Θόδωρου Πάγκαλου (στην «Καθημερινή») που υποστήριξε ότι πρέπει να «πάμε όλοι μαζί με τον Σαμαρά γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος» όσο και του Ανδρέα Λοβέρδου («Real») περί ενός νέου κόμματος ή συνεργασίας των υφισταμένων είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο μιλά για έναν «συνασπισμό» Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή αν κάτι... στραβώσει στους σχεδιασμούς των τριών κυβερνητικών εταίρων. Στο τραπέζι μάλιστα έχουν πέσει και ονόματα του νέου κόμματος, όπως Λαϊκό Κόμμα ή Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο, ενώ υπάρχει και η πρόταση να ονομαστεί Κεντροδεξιός Πατριωτικός Συναγερμός.

Το Μαξίμου αποφεύγει να τροφοδοτήσει τις σχετικές συζητήσεις καθώς, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες, η μόνη εξίσωση που τον απασχολεί και θέλει να λύσει είναι αυτή που αφορά τη διασφάλιση της δόσης πριν να είναι πολύ αργά. Οπως μάλιστα εκμυστηρεύτηκε σε στενό του συνεργάτη: «Τι νόημα θα έχουν όλα αυτά, εάν δεν πάρουμε τη δόση; Τότε η Ελλάδα θα είναι σε κώμα και εμείς θα συζητάμε για νέο κόμμα; Κάθε πράγμα στον καιρό του. Αυτή την ώρα προέχει η ψήφιση των μέτρων και το πράσινο φως από το Eurogroup. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει αύριο όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα για τη χώρα».


Νίκος Ελευθερόγλου






Ερχονται ο ανασχηματισμός και οι... αντιπρόεδροι Βενιζέλος και Κουβέλης

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, στην οποία άφησε ανοικτό το θέμα του ανασχηματισμού μετά την ψήφιση των μέτρων, προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων. Οπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», το ισχυρό σενάριο εκτός των όποιων αλλαγών σε πρόσωπα φέρνει κοντά στην αντιπροεδρία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αναμενόμενες διαψεύσεις που αφορούν τον ανασχηματισμό, που εξέδωσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά, κανείς εκ των δύο δεν διαψεύδει τα σενάρια της αντιπροεδρίας για τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Αντίθετα, με τον τρόπο που είναι διατυπωμένες οι ανακοινώσεις, αντί να καθησυχάζουν τους ανησυχούντες, επί της ουσίας επιβεβαιώνουν τα σενάρια,. μια και οι δύο υποστηρίζουν ότι δεν είναι της παρούσης, αλλά όχι ότι δεν θα γίνει. Από την άλλη, επιχειρούν εν όψει της ψήφισης των μέτρων να μη δημιουργήσουν νέα εσωκομματικά προβλήματα στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες, καθώς οι πιέσεις για συμμετοχή και οι απειλές για λευκή αποχή όσων συμμετέχουν ήδη στην κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Από το Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός είναι απλώς θέμα χρόνου και ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. θα πρέπει να συμμετάσχουν σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, μια και οι αναταράξεις την επομένη της ψήφισης των μέτρων θα είναι ισχυρές και κανείς δεν θα βγάλει την ουρά του απέξω για να διασωθεί. Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται: «Συζητήσεις περί ανασχηματισμού και μάλιστα σχόλια εστιασμένα σε δήθεν αξιολογήσεις υπουργών που δεν ανήκουν στη Ν.Δ. είναι αποπροσανατολιστικές και βλαπτικές». Από τη μεριά της ΔΗΜ.ΑΡ. τονίζεται: «Την περίοδο που η χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μείζονα θέματα, θεωρούμε άστοχη την οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την έχει απασχολήσει η συμμετοχή στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα και περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους υπουργούς και υφυπουργούς που έχει υποδείξει» προσθέτει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου