Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Θέλουν κι άλλο «αίμα» μισθωτών-συνταξιούχων... Αδιάλλακτη η τρόικα, ζητά πρόσθετες περικοπές. Τακτική καθυστερήσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση

Θέλουν κι άλλο «αίμα» μισθωτών-συνταξιούχων...Προβληματισμό στην κυβέρνηση, ανησυχίες και ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί  τώρα η τακτική της τρόικας, που επανήλθε στην Αθήνα δριμύτερη, απαιτώντας  επιτακτικά  "αιματηρότερες" περικοπές  σε μισθούς-συντάξεις- επιδόματα, καθώς και απολύσεις  σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αμφισβητώντας την αποδοτικότητα φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, οι τροϊκανοί  ζητούν να αναπληρωθεί αυτό το τιοσό - περίπου 2 δισ. ευρώ -  με περικοπές και ουσιαστική κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
Σε διαρκή συνεννόηση με τους κ. Βενιζέλο-Κουβέλη, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να  διαμορφώσει μία
πλατφόρμα διαπραγμάτευσης-συνεννόησης.. Από την πλευρά της τρόικας όμως ορθώνεται τείχος αδιαλλαξίας, όπως διαπίστωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τους επικεφαλής του κλιμακίου.
 Επιλέγει λοιπόν την οδό της πολιτικής διαπραγμάτευσης και από χθες το απόγευμα έχει αρχίσει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με  Ευρωπαίους ηγέτες και με κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Γιούνκερ.
Κι ενώ με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ξεπερασθούν τα προβλήματα στην τελική διαμόρφωση του πακέτου που θα "ξεκλειδώσει" την επόμενη δόση του δανείου της τρόικας, κυβέρνηση και συμπολιτετόμενα κόμματα προσπαθούν να "αποκρυπτογραφήσουν"  την αλλαγή στάσης της τρόικας.
 Το ζήτημα είναι αν αυτή η ξαφνική αδιαλλαξία και οι νέες υπερβολικές απαιτήσεις  συνδέονται με αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο ΔΝΤ και στην ΕΕ ή αν πρόκειται για τακτική σκόπιμης κωλυσιεργίας και δημιουργίας προσχημάτων, ώστε να καθστερήσουν η έκθεση αξιολόγησης, η έγκριση και η εκταμίευση της δόσης.
 Στην κυβέρνηση συζητείται ότι ενδεχομένως δεν στερείiται βάσης το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει προ εβδομάδος  ότι  η τρόικα  επιδιώκει να τραινάρει τη λήψη τελικών αποφάσεων για την Ελλάδα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, ώστε να μην προκληθεί μέχρι τότε αναστάτωση στις αγορες.

Τι ζητούν τώρα οι τροϊκανοί
 Οπως διέρρευσε από κυβερνητικές, η νέα απίτηση των τροικανών είναι να κοπούν από μισθούς ΔΥ, συντάξεις και επιδόματα επιπλέον 2 δισ.  - πέραν των ήδη συμφωνηθέντων 7,5 δισ. ευρώ. Οπως υποστηρίζουν,  τ α φορολογικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, δεν πρόκειται να αποδώσουν τα προϋπολογισθένα 3 δισ. ευρώ και η "τρύπα" πρέπει να καλυφθεί  με περικοπές δαπανών του Δημοσίου.
Ετσι, η  αφαίμαξη από μισθωτούς του δημόσιου τομέα και από συνταξιούχους  θα ανέλθει συνολικά σε 9,5. δισ. ευρώ και το πακέτο θα συμπληρωθεί με φορολογικά έσοδα μόλις 1 δισ.
 Το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων 2 δισ. προτείνεται να  προέλθει από:
- Περιστολή  μισθολογικών δαπανών (με απολύσεις εργαζομένων σε ΔΕΚΟ που κλείνουν ή συγχωνεύονται).
- Κατάργηση δώρων του ΟΓΑ (Χριστουγέννων-Πάσχα)
Το ζήτημα των απολύσεων θα τεθεί σήμερα επί τάπητος κατά τη συνάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος έχει γίνει "κόκκινο πανί", επιδή αντιτάσσεται κατηγορηματικά σε απολύσεις.
Ολα τα εκκρεμή θέματα και οι απιτήσεις για πρόσθετες περικοπές θα συζητηθούν αύρι σε συνλάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου με τον  υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον τφυπουργό Χρ. Σταϊκούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου