Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ανήλικες νύφες

Οι γυναίκες στην Τουρκία ζουν κάτω από συνθήκες βαρβαρότητας. Καθημερινά γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Η ιστοσελίδα bianet συνεχίζει να καταγράφει τον κατάλογο των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών κάθε μήνα. Έτσι, πληροφορούμαστε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες, 12 γυναίκες και δυο ανήλικα αγόρια έπεσαν θύματα βιασμού, τραυματίστηκαν άλλες 16 και 3 αυτοκτόνησαν εξαιτίας της βίας των συζύγων τους.
Με αφορμή την ημέρα των κοριτσιών που γιορτάζεται στις 11 Οκτωβρίου η εκπρόσωπος της
ΟργάνωσηςUNFPA των ΗΕ στην Τουρκία δρ. Zahidul Huque ανακοίνωσε σε έναν από τους τρεις γάμους που γίνονται οι νύφες είναι ανήλικες κάτω των 16 ετών!

Περίπου20.000 οικογένειες ζήτησαν την άδεια των Δικαστηρίων το 2011 για να παντρέψουν τα ανήλικα κορίτσια τους επικαλούμενες οικονομικούς λόγους. Το 50% αυτών των ανήλικων παιδιών ήταν αναλφάβητα, το 31,7 γνώριζε ανάγνωση και γραφή, αλλά δεν είχε πάει ποτέ σχολείο.

Οι γάμοι των ανηλίκων αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις. Οι επιστήμονες, οι ειδικοί και οι γυναικείες οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η πολιτεία κωφεύει.

Οι φτωχοί κάτοικοι ων νοτιοανατολικών περιοχών της Τουρκίας που είναι συνήθως πολύτεκνοι πουλούν τα κορίτσια τους! Όσο και αν φαίνεται περίεργο εφαρμόζεται το έθιμο «μπασλίκ». Σε αντίθεση με εμάς που παλιά οι κοπέλες έδιναν προίκα, στην Τουρκία οι άνδρες πληρώνουν για να πάρουν γυναίκα.

Πολλές φορές μάλιστα εισάγουν νύφες από τις γύρω περιοχές γιατί είναι φθηνότερες…

Ευτυχώς που δεν τις κρεμούν ακόμα και στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου!
Λιάνα Μυστακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου