Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ιταλία: Σκληρές περικοπές, αλλά και «δωράκι» στα χαμηλά εισοδήματα

Ιταλία: Σκληρές περικοπές, αλλά και «δωράκι» στα χαμηλά εισοδήματαΜία θετική έκπληξη επεφύλασσε για τους Ιταλούς με χαμηλά εισοδήματα η λήξη της πολύωρης νυχτερινής συνεδρίασης της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς κατέληξε σε απόφαση για -έστω και μικρή- μείωση του φόρου εισοδήματος για τα χαμηλά κλιμάκια, ανάμεσα σε πολλά άλλα μέτρα για ενίσχυση εσόδων και μείωση δαπανών.

Το "δωράκι" συνοδεύεται πάντως από μέτρα λιτότητας, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, καθώς η Ρώμη επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο, ότι οι δημοσιονομικοί της στόχοι για ισοσκέλιση του ιταλικού προϋπολογισμού σε δομικούς
όρους τον επόμενο χρόνο, παραμένουν.

Η συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου κράτησε επτά ώρες, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα. Σε αυτή εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, αντί για δύο όπως αρχικά προβλεπόταν, από το μέσα του επόμενου έτους (στο 11% για το χαμηλό και στο 22% για τον υψηλό), μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και περικοπές στον τομέα της υγείας.
Τα μέτρα περιστολής λειτουργικών κρατικών δαπανών εκτείνονται από το "πάγωμα" στην αγορά νέων οχημάτων και επίπλων από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού στους δρόμους.

Παρ' όλα αυτά, ο συντελεστής φορολογίας για τα εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ μειώνεται από το 2013 στο 22% από 23% και για εισοδήματα μέχρι 28.000 ευρώ στο 26% από το 27%.

"Βλέπουμε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία αποδίδει και μας επιτρέπει αυτή τη μικρή ελάφρυνση" δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι για τη μείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου