Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Βουλγαρία: Σοβαρά διμερή προβλήματα με την Άγκυρα συζητήθηκαν στη Βουλή

«Σφοδρά πυρά» δέχτηκε σήμερα στη Βουλή η βουλγαρική κυβέρνηση, την οποία διάφορες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για ανεπάρκεια και λάθη στις σχέσεις με την Τουρκία. Ενώ ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών έκανε λόγο μέχρι και για «προδοτική πολιτική της κυβέρνησης του ΓΕΡΜΠ απέναντι στην Άγκυρα», σε βάρος του εθνικού συμφέροντος της Βουλγαρίας και των νομίμων δικαιωμάτων 800 χιλιάδων πολιτών της.

«Κατά τη βίαιη εκδίωξη των Βούλγαρων από την Ανατολική Θράκη στη διάρκεια τους Βαλκανικών πολέμων, διακόσιοι πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους για να σωθούν από την γενοκτονία του τουρκικού στρατού τον Ιούνιο του 2013». Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος «ΑΤΑΚΑ», Βόλεν Σίντεροφ, με αφορμή την θλιβερή επέτειο από την υπογραφή της «Συνθήκης Φιλίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας» στις 18 Οκτωβρίου του 1925, δια της οποίας η Άγκυρα υποχρεώθηκε επίσημα να αποζημιώσει τους πρόσφυγες για τις περιουσίες τους που κατασχέθηκαν στη συνέχεια από τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγκαταλειμμένες περιουσίες των προσφύγων ανέρχονται σε 34 χιλιάδες σπίτια, δύο εκατομμύρια στρέμματα χωράφια και 213 στρέμματα δάση, η σημερινή αξία των οποίων ανέρχεται σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Με το ποσό αυτό η Τουρκία πρέπει να αποζημιώσει τους 800 χιλιάδες απόγονους των Θρακιωτών προσφύγων που ζουν σήμερα στη Βουλγαρία, υπογράμμισε ο αρχηγός των Βούλγαρων εθνικιστών, επικαλούμενος την προαναφερόμενη Συνθήκη της Ανγκόρα, η οποία, όπως είπε, δεν έχει καταγγελθεί, ούτε ακυρωθεί.

Ο κ. Σίντεροφ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια στην επίλυση του προβλήματος, παρόλο που τον Απρίλιο του 2011 η Βουλή υποχρέωσε ρητώς με ειδική απόφαση το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ να επιταχύνει τις ενέργειες του στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπενθύμισε ο εθνικιστής αρχηγός.

Αντί γι’ αυτό «η κυβέρνηση παίζει διπλό παιχνίδι», κατά τον κ. Σίντεροφ, ο οποίος κατήγγειλε τους κυβερνώντες, ότι απέσυραν το αίτημα της Βουλγαρίας η αποζημίωση των Θρακιωτών προσφύγων να συμπεριληφθεί ως όρος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με συνέπεια, το σχετικό θέμα να εξαφανιστεί από την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Είναι πασίγνωστο, ότι η Κύπρος, π.χ., θέτει και προωθεί με συνέπεια και συνέχεια την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος τόσο στους αρμόδιους θεσμούς της ΕΕ, όσο και σε όλα τα διεθνή φόρα, ενώ η Βουλγαρία σιωπά. Εμείς δεν χρειαζόμαστε ούτε τέτοια εξωτερική πολιτική, ούτε παρόμοια κυβέρνηση. Και είμαι βέβαιος, ότι οι Βούλγαροι εκλογείς θα δείξουν με ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο την άποψη τους για την προδοτική πολιτική της κυβέρνησης της ΓΕΡΜΠ απέναντι στην Τουρκία και εις βάρους του εθνικού συμφέροντος με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός των Βούλγαρων εθνικιστών, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, πότε και ποιος αξιωματούχος της κυβέρνησης του ΓΕΡΜΠ θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει την ακύρωση του αιτήματος της Σόφιας η αποζημίωση των απογόνων των Θρακιωτών προσφύγων της Βουλγαρίας να τεθεί ως όρος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το σχετικό αίτημα της Σόφιας είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα το 2008 ενώ το θέμα εξαφανίστηκε από την έκθεση στο 2009, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΓΕΡΜΠ, όπως επισήμανε ο κ. Σίντεροφ. Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ προτίμησε να αγνοήσει, ωστόσο, την ερώτηση του προέδρου του «Ατάκα», εκμεταλλευόμενος την διαδικαστική λεπτομέρεια, ότι ο αναφέρθηκε στο θέμα σήμερα σε ομιλία του ως πολιτικός αρχηγός και όχι με επίσημη ερώτηση προς τον υπουργό κατά τον τακτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο της Παρασκευής.

Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ αναγκάστηκε, ωστόσο, να εξηγήσει λεπτομερώς, ότι η στήριξη της Σόφιας για την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας στην ΕΕ δεν είναι «άνευ όρων», αλλά συνδέεται στενά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, δια τις οποίες οι τουρκικές αρχές καλούνται να εξασφαλίσουν την τήρηση των κριτηρίων της προσχώρησης υπό τον πρίσμα της επικράτησης των ευρωπαϊκών αξιών στην Τουρκία.

Ο κ. Μλαντένοφ έκανε την παραπάνω αναφορά σε απάντηση της ερώτησης του Νο2 του «ΑΤΑΚΑ», αντιπροέδρου της Βουλής, Πάβελ Σόποφ «γιατί και με ποια εξουσιοδότηση ο Νικολάι Μλαντένοφ αναφέρθηκε με απαράδεκτο τρόπο στην «ανεπιφύλακτη υποστήριξη» της Σόφιας για την υποψηφιότητα ένταξης της Άγκυρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Βούλγαρου ΥΠΕΣ με τον αρμόδιο Τούρκο υπουργό Εγεμέν Μπασά στη Σόφια αρχές του περασμένου Ιουνίου».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε από το βήμα «την κατανόηση μας για την ανησυχία της Τουρκίας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αλλά η απόφαση για «πάγωμα» της αναγνώρισης των πτυχίων των 6 με 7 χιλιάδων Τούρκων φοιτητών που σπουδάζουν στη Βουλγαρία δεν αποτελεί λύση ενώ βλάπτει πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα των νεαρών αυτών ατόμων», όπως είπε ο κ. Μλαντένοφ σε απάντηση διαδοχικών ερωτήσεων δύο βουλευτών σχετικά με την απόφαση για «προσωρινή διακοπή της αναγνώρισης των πτυχίων των βουλγαρικών ΑΕΙ», δια της οποίας ο αρμόδιος θεσμός της Τουρκίας πυροδότησε αισθητή ένταση στις σχέσεις Σόφιας - Άγκυρας αρχές Ιουλίου, επικαλούμενο «περιπτώσεις πλαστογράφησης πτυχίων βουλγαρικών ΑΕΙ».

Η βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Βάνια Ντόμπρεβα εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο η Άγκυρά με απαράδεκτο τρόπο δυσφημίζει διεθνώς το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης της Βουλγαρίας. Από την πλευρά του ο βουλευτής του «ΑΤΑΚΑ» Ογκνίαν Στόιτσκοφ χαρακτήρισε ως «συμπεριφορά, άξια για την αλαζονεία που δείχνει ένας πασάς προς τους ραγιάδες» την επιστολή, δια της οποίας ο Τούρκος πρέσβης στη Σόφια Ισμαήλ Αραμάς έθεσε πραγματικό… τελεσίγραφο στους πρυτάνεις των βουλγαρικών ΑΕΙ να επιβάλουν επειγόντως 11 μεταρρυθμίσεις.

«Με αυτόν τον τρόπο ο Τούρκος πρέσβης παραβιάζει την αυτονομία των Πανεπιστημίων τόσο ωμά, όσο δεν τολμάει να το κάνει ούτε η βουλγαρική κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Στόιτσκοφ. Για να ρωτήσει, στη συνέχεια, τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει και αν σκοπεύει να ζητήσει την ανάκληση του Τούρκου διπλωμάτη εξαιτίας της «απόλυτα απαράδεκτης», όπως είπε, συμπεριφοράς του.

Στην απάντηση του ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην «ελευθερία έκφρασης των Βούλγαρων πρεσβευτών να θέτουν με κάθε ειλικρίνεια οποιοδήποτε θέμα θεωρούν σκόπιμο στις αρχές της χώρας, όπου υπηρετούν».

Μλαντένοφ.
Υπογράμμισε, ότι για την πλαστογράφηση των πτυχίων δεν ευθύνονται τα βουλγαρικά ΑΕΙ αλλά τα εμπλεκόμενα κυκλώματα, τα οποία ανακρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και ενημέρωσε λεπτομερώς για την επικείμενη δημοσίευση όλων των πτυχίων στις ιστοσελίδες του εκάστοτε ΑΕΙ και για τα υπόλοιπα μέτρα αποτροπής της πλαστογράφησης των βουλγαρικών πτυχίων ανώτερης μόρφωσης στο μέλλον.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου