Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Οι Ευρωβουλευτές λένε «όχι» στις περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό

Οι Ευρωβουλευτές λένε «όχι» στις περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό
Στο "μικροσκόπιο" της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπαίνει σήμερα κι' αύριο τόσον ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, όσον και ο πολυετής προυπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2014-2020.
Οι ευρωβουλευτές αντιτίθενται στις μειώσεις που προτείνονται για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό το 2013, ενώ φαίνεται ότι δεν θα συμωνήσουν στις μεγάλες περικοπές, που έχουν προταθεί από ορισμένα κράτη-μέλη στα κονδύλια του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Απ' ότι έχει προκύψει μέχρι στιγμής, οι ευρωβουλευτές έχουν καταλήξει να προτείνουν μείωση των περικοπών που προτείνονται από το Συμβούλιο στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2013.
Στόχος της Ευρωβουλής είναι να αναθεωρηθούν οι προτάσεις του Συμβουλίου για μειώσεις στον
Κοινοτικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς που αφορούν υπηρεσίες που παρέχονται στα κράτη μέλη, μάς είπε, ξένος ευρωβουλευτής-μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ.
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.
Παράλληλα, αύριο οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αντιδράσουν έντονα στις μεγάλες περικοπές που έχουν προταθεί να γίνουν στον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ορισμένα κράτη-μέλη, για την περίοδο 2014-2020.
Εμείς θέλουμε έναν μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος θα επενδύει στον τομέα της έρευνας και της ανταγωνιστικότητας, όπως είχαν υποσχεθεί και οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, διευκρινίσθηκε αρμοδίως.
Σύμφωνα δε με τις υπάρχουσες, μέχρι στιγμής, πληροφορίες, οι ευρωβουλευτές, θα αξιώσουν επίσης από τις κυβερνήσεις που ζητούν να γίνουν μεγάλες περικοπές, να ξεκαθαρίσουν ποιες ακριβώς πολιτικές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία θα λάβουν χώρα την Τρίτη.
Αύριο πάλι , όπου οι Μπαρόζο και Ρομπάϊ, θα αναφερθούν στα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν προτεραιότητα και να ζητήσουν εξηγήσεις για τα σχέδια που αφορούν την τραπεζική, οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης.
Σ' αυτό που επιμένουν ιδιαίτερα οι ευρωβουλευτές είναι το ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύεται και από μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου