Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η καρδιά του Πόντου και ολόκληρης της Ελλάδος χτυπά το Σάββατο στο κλειστό του ΟΑΚΑ

Πάνω από 2.000 χορευτές στον «πυρρίχιο δρόμο» με την σφραγίδα του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά

Το ερχόμενο Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ, η καρδιά του Πόντου, θα πάλλεται για αρκετές ώρες στο ρυθμό του ομάλ’ του κότσαρι και του πυρρίχιου, στην μεγαλύτερη ετήσια πολιτιστική εκδήλωση των τελευταίων 40 ετών, το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που πραγματοποιεί   η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος . Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης ανέλαβε ο
διάσημος έλλην σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ θα πάρουν μέρος πάνω από 150 Πόντιοι καλλιτέχνες και περισσότεροι από 2.000 χορευτές από 450 συλλόγους και σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα. Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι ο Ιεροκλής  Μιχαηλίδης και η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ εκτάκτως θα εμφανισθούν ο Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το κεντρικό σύνθημα  του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με  τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Γιώργος Παρχαρίδης, είναι και Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που εκπροσωπεί 407 σωματεία απ' όλη την Ελλάδα και διοργανώνει το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Η προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Πόντου θα στηριχτεί στον δυναμισμό της Ποντιακής νεολαίας και στόχο  έχει να περάσει μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας - να αποτελέσει αντίδοτο στην «εθνική μας  κατάθλιψη».
Όλοι οι καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, συμμετέχουν εθελοντικά στη διοργάνωση. Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η ΕΚΟ, ο ΟΛΠ και η AEGEAN.
Nα σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ επρόκειτο να αναβληθεί, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, πλην όμως πραγματοποιείται κατόπιν παρέμβασης του Πόντιου Επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, που έχει  παραλάβει τη σκυτάλη της υποστήριξης του ποντιακού πολιτισμού από τον αείμνηστο πατέρα του, Ζώρα Μελισσανίδη.
Τέλος, υπογραμμίζουμε και πάλι ότι η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.



 Της Μαριέττας Κοντογιαννίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου