Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΟΥΤΣΗΣ-ΤΡΟΙΚΑ Συμφωνίες κι ασυμφωνίες στα εργασιακά

Συμφωνίες κι ασυμφωνίες στα εργασιακά
Τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους που συνεχίζουν τη σύσκεψή τους στη Βουλή, ενημέρωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξερχόμενος της σύσκεψης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γνωστοποιώντας ότι κατευθύνεται ξανά στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου αυτές να συνεχιστούν.
Νωρίτερα είχε σημειωθεί διπλή διακοπή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας αποχώρησαν καθώς δεν δέχθηκαν συζήτηση επί των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς
Σϋμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται οποιαδήποτε
συζήτηση για κατάργηση των τριετιών.
Απορρίπτει επίσης την ερμηνεία των εκπροσώπων των δανειστών στη διατύπωση «with a statutory minimum wage», που περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου. Η τρόικα υποστηρίζει ότι το «a» είναι αριθμητικό και αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.
Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ακόμα, ότι η πλήρης κατάργηση των ωριμάνσεων απειλεί με κατάρρευση τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με βάση τον κατώτερο μισθό.
Το υπουργείο αντιτίθεται επιπλέον σε κάθε αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εν ενεργεία εργαζομένους. «Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στο θέμα των αποζημιώσεων, η τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.
Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατ' αρχήν κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, η ελληνική πλευρά προτείνει:
Για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια εργασιακό βίο να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 12 βασικούς μισθούς.
Για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 16 χρόνια να υπάρχει κάποια κλιμάκωση του ποσού της αποζημίωσης, όχι στο ύψος των 24 μισθών, που ίσχυε έως σήμερα αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από 12 μισθούς.
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει, τέλος, και την πρόταση των δανειστών για την καταβολή «μπόνους» σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν εργασιακό βίο μεγαλύτερο των 20 χρόνων ή έχουν απολυθεί αλλά δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης.
Για τις περιπτώσεις αυτές η τρόικα προτείνει το ποσό που θα καταβάλλεται να ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό, να μην ξεπερνά δηλαδή τα 3.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου