Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στάινμπρουκ κατά Μέρκελ: Εκφοβίσατε και υβρίσατε τους Έλληνες

Στάινμπρουκ κατά Μέρκελ: Εκφοβίσατε και υβρίσατε τους Έλληνες
Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, κατηγόρησε σήμερα την Άγγελα Μέρκελ ότι επέτρεψε στους εταίρους της στην κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται να εκφοβίζουν και να καθυβρίζουν άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έναν τρόπο που οι προηγούμενοι Γερμανοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του μέντορά της Χέλμουτ Κολ, δεν θα υποστήριζαν ποτέ, όπως εκτίμησε.
Σε μια υψηλών τόνων ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Στάινμπρουκ κατηγόρησε επίσης την Μέρκελ ότι απέτυχε να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για τα οφέλη της συμμετοχής στην ευρωζώνη κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους.
«Υπήρξε βαρύ σφάλμα το ότι επιτρέψατε στο συνασπισμό σας να εξαπολύσει μια εκστρατεία
εκφοβισμού εναντίον της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν κάνατε καμιά παρέμβαση, δεν μιλήσατε υπέρ της Ευρώπης, αμφιταλαντευτήκατε», είπε ο Στάινμπρουκ, χτυπώντας τη γροθιά του στο έπιπλο που βρίσκεται στο βήμα.
«Ούτε [ο πρώην συντηρητικός καγκελάριος] Χέλμουτ Κολ ούτε ουδείς [άλλος] εκ των προκατόχων σας θα επέτρεπε ένας ευρωπαίους εταίρος να υφίσταται τέτοιες προσβολές για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες με τέτοιο τρόπο», συνέχισε ο Στάινμπρουκ.
Το καλοκαίρι, πολλά στελέχη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Μέρκελ μιλούσαν ανοικτά περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με ορισμένους εξ αυτών να κάνουν ορειβατικές μεταφορές—η Γερμανία έπρεπε να κόψει το σχοινί ώστε να αποφύγει το να παρασυρθεί στην άβυσσο από έναν πιο αδύναμο εταίρο, έλεγαν.
Η Μέρκελ, η οποία είχε απευθυνθεί στην Μπούντεσταγκ πριν από τον Στάινμπρουκ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, παρέμεινε σκυθρωπή κοιτώντας μπροστά, επιλέγοντας να μην απαντήσει στον αντίπαλό της στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Ο Στάινμπρουκ απαίτησε επίσης από την Μέρκελ να πει στους Γερμανούς «επιτέλους» ότι χρειάζεται να δώσουν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους—πείτε το, επιτέλους», ανέφερε στην ομιλία του ο ηγέτης του SPD, χειροκροτούμενος από στελέχη του κόμματός του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου