Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ποιος "κάρφωσε" στη Τουρκία τη πτήση του αεροσκάφους προς Συρία


Ποιος `κάρφωσε` στη Τουρκία τη πτήση του αεροσκάφους προς Συρία

 Δυο διαφορετικές εκδοχές αναφέρονται στον τουρκικό τυπο για την πηγή της πρόελευσης της πληροφορίας για το ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε προς την Συρία.

Η Sabah αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν δεν αποκάλυψε την πηγή των πληροφοριών που οδήγησαν την Τουρκία να προχωρήσει στην αναγκαστική προσγείωση και στον έλεγχο του αεροσκάφους.


Η Vatan επισημαίνει ότι το τηλεοπτικό δίκτυο NTV βασιζόμενο σε διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν προήλθαν από την αμερικανική πλευρά.


Αντιθέτως η Posta υπογραμμίζει ότι πηγή των πληροφοριών ήταν η CIA  και προσθέτει ότι υπήρχαν Ρώσοι και Σύροι πράκτορες στο αεροσκάφος που ειδοποίησαν τις κυβερνήσεις τους για το συμβάν πριν ακόμη προσγειωθεί το αεροσκάφος. Για αυτό, τονίζει η εφημερίδα Ρώσοι διπλωμάτες έσπευσαν αμέσως στο αεροδρόμιο και υπογράμμισαν στις τουρκικές αρχές ότι είναι παράνομο το άνοιγμα των διπλωματικών κιβωτίων . Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι Ρώσοι και Σύροι πράκτορες που παρίσταναν τους επιβάτες του αεροσκάφους αρνήθηκαν να κατεβούν όσο διαρκούσε ο έλεγχος και έπαιρναν φωτογραφίες από τα παράθυρα του αεροσκάφους.


Πάντως όπως σημειώνει η Zaman η εκπροσωπος του State Department , κ. Victoria Nuland δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ισχυρά την απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έλεγχο στο αεροσκάφος» και ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για κάθε προσπάθεια αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς Ασσαντ και ότι αναμένουν τα αποτελέσματα του τουρκικού έλεγχου


Ένταση μέσα στο αεροπλάνο

Για  μεγάλη ένταση μεταξύ των Σύρων και Ρώσων επιβατών του αεροσκάφους που εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στην Αγκυρα κα΄νει λόγο η τουρκική εφημερίδα Milliyet . Αυτο έγινε, γράφει,κατά τη διάρκεια του ελέγχου  και χρειάστηκε περί τις 2 τα ξημερώματα, παρέμβαση ομάδας ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας που εισήλθε στο αεροπλάνο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι μέχρι τότε οι τουρκικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη Ρώσων υπηκόων στο αεροσκάφος διότι ο πιλότος δεν είχε υποβάλλει λίστα επιβατών στις τουρκικές αρχές. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ανεύρεση και έλεγχο 10 μεγάλων κιβωτίων που περιείχαν στρατιωτικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Η Milliyet επισημαίνει ότι στην ουσία το συριακό αεροσκάφος δεν εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Άγκυρα διότι ο πιλότος του, ενώ είχε ειδοποιηθεί για τις προθέσεις της Τουρκίας να ερευνήσουν το αεροσκάφος λόγω ύπαρξης ύποπτου φορτίου όταν πέταγε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα και πριν εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο, προτίμησε αντί να επιστρέψει ή να αλλάξει πορεία , να συνεχίσει την κανονική του πορεία και να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Αυτό συνιστά έμμεση συναίνεση του πιλότου στην έρευνα, υπογραμμίζει η εφημερίδα . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου