Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τουρκία-Συρία.Το παιχνίδι με τη φωτιά συνεχίζεται


Τουρκία-Συρία.Το παιχνίδι με τη φωτιά συνεχίζεται

Τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα πυρά κατά μήκος των συνόρων στο έδαφος της Συρίας, έπειτα από την εκτόξευση όλμου από τη συριακή πλευρά στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε, στα σύνορα των δύο χωρών.

Ήταν η πέμπτη μέρα στη σειρά των τουρκικών αντιποίνων στους βομβαρδισμούς του τουρκικού εδάφους από τη βόρεια Συρία.

Ο συριακός όλμος έπεσε κοντά σε ένα εργοστάσιο που ανήκει στο Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο του Ακτσάκαλε, όπου πέντε πολίτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη από πυρά του συριακού πυροβολικού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι όλμοι που εξαπέλυσε σήμερα

σε αντίποινα η Τουρκία έπεσαν κοντά στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, όπου οι αντάρτες μάχονται με τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για απώλειες.

Η βία συνεχίστηκε επίσης στο εσωτερικό της Συρίας, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης να λένε πως ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ένας άνθρωπος τραυματίστηκε. Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως υπήρξαν νεκροί και τραυματίες αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο, αλλά προειδοποίησε τη Συρία να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της.

"Πρέπει να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πας σε πόλεμο αν είναι απαραίτητο. Αν δεν είσαι έτοιμος γι΄ αυτό, δεν είσαι κράτος", είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
"Τι μας είπαν οι πρόγονοί μας; ’Αν θέλετε ειρήνη προετοιμαστείτε για πόλεμο’... Αν υποστείτε μια προσβολή, θα κάνετε αυτό που είναι απαραίτητο. Κοιτάξτε, ανταποδίδουμε σε είδος", είπε. "Αν επιτεθείτε, θα δείτε αμέσως τα αντίποινα".
Το Σάββατο (χθες) τρεις όλμοι που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπεσαν κοντά στο τουρκικό χωριό Γκιουβετσί, προκαλώντας ανταποδοτικά πυρά από την Τουρκία.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και καταγράφει τη βία μέσω ενός δικτύου ακτιβιστών στο εσωτερικό της Συρίας, ανέφερε πως το συριακό φράγμα πυρός ήταν μέρος μιας άγριας μάχης ανάμεσα σε δυνάμεις του Άσαντ και αντάρτες για τον έλεγχο του χωριού Κιρμπέτ αλ-Τζοζ, που βρίσκεται στα σύνορα.
Αντάρτες ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής έπειτα από 12ωρη μάχη το Σάββατο κατά την οποία τουλάχιστον 40 σύροι στρατιώτες και εννέα αντάρτες σκοτώθηκαν. Ο απολογισμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Σήμερα, μια σημαία των ανταρτών υψώθηκε σε συριακό στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή και ήταν ορατή από την τουρκική πλευρά των συνόρων.
"Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες διεξάγονταν εδώ σφοδρές μάχες. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Χθες το πρωί, ο συριακός στρατός ήλεγχε αυτή την περιοχή. Τώρα είναι πιο ήρεμα", δήλωσε ο τούρκος χωρικός Μούσα Σασάκ, 27 ετών.
Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε όλη τη Συρία, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Τα πτώματα 21 ανδρών βρέθηκαν στην πόλη Χάμεχ, στην επαρχία της Δαμασκού και πιστεύεται πως σκοτώθηκαν από στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου οι δυνάμεις του Άσαντ μάχονται με τους αντάρτες εδώ και δύο μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου