Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Υπουργικό δίδυμο διαφθοράς!



Υπεύθυνους για τη διαφθορά στην Ελλάδα θεωρεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» τόσο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο σε ένα άρθρο του, που δεν χαρίζεται σε κανέναν από τους δύο πολιτικούς, αλλά αντίθετα τους ξετινάζει με επιχειρηματολογία και στοιχεία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Spiegel», τη στιγμή που στην Αθήνα οι κυβερνώντες ερίζουν με τους διεθνείς πιστωτές πόσες εκατοντάδες ευρώ θα πρέπει να περικοπεί το εισόδημα των δασκάλων και των νοσοκόμων κι ενώ εξακολουθούν να μειώνουν σταθερά τις συντάξεις, οι πλούσιοι της Ελλάδας ανεμπόδιστα βγάζουν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαλαρότητας που υπάρχει απέναντι στους φοροφυγάδες το περιοδικό θεωρεί την επονομαζόμενη «λίστα Λαγκάρντ». Οπως αναφέρει, η λίστα αυτή αποτελεί την απόδειξη για την έλλειψη των
πολιτικών να αλλάξουν κάτι και κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της. «Το φθινόπωρο του 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε ακόμη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έδωσε στον Ελληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου μία ψηφιοποιημένη λίστα τραπεζικών λογαριασμών με στοιχεία Ελλήνων πελατών της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, όπου είχε κατατεθεί συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Ενώ το γαλλικό κράτος με τη βοήθεια της λίστας εισέπραξε από τους φοροφυγάδες του μισό δισ. ευρώ και πλέον, το ενδιαφέρον των Ελλήνων να επιχειρήσουν το ίδιο παρέμεινε περιορισμένο. Μόνο πολλούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, ο Παπακωνσταντίνου έδωσε τελικά -μόνο- 10 ονόματα από τη λίστα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Τότε δεν διαβίβασε όλα τα στοιχεία, επειδή δεν “εμπιστευόταν την Αρχή”, δήλωσε ο πρώην υπουργός πριν από λίγες μέρες» αναφέρει το «Spiegel» με ειρωνική διάθεση απέναντι στις εξηγήσεις Παπακωνσταντίνου, ενώ στη συνέχεια έρχεται η σειρά του Ευάγγελου Βενιζέλου να μπει κάτω από το ειρωνικό μικροσκόπιο του γερμανικού περιοδικού: «Επί εννέα μήνες ο Βενιζέλος που ήταν υπουργός Οικονομικών διαπραγματεύτηκε την απομείωση του χρέους και το δεύτερο πακέτο διάσωσης - και επανειλημμένα διαμαρτυρόταν για το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Στο συρτάρι της γραμματέως του υπήρχε όλο αυτόν τον καιρό ένα στικ USB με τα ήδη συγκεντρωθέντα στοιχεία Ελλήνων φοροφυγάδων: η “λίστα Λαγκάρντ”. Απλώς έπρεπε να ξεκινήσει κάποιος τις έρευνες. Αλλά ο Βενιζέλος δεν ανέθεσε στο ΣΔΟΕ έρευνες - ούτε ενημέρωσε κανέναν για τα διαθέσιμα στοιχεία. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι η λίστα είχε χαθεί. Μόλις ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έμαθε για τα χαμένα στοιχεία και θέλησε να ζητήσει ένα αντίγραφο από το Παρίσι, ο Βενιζέλος θυμήθηκε το στικ στο συρτάρι και το έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με ταχυμεταφορά. Οπως είπε, δεν γνώριζε “ότι κανείς εκτός από μένα δεν έχει αντίγραφο”».



Frau Μερκελ: Θελω την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά...

Δήλωσε για ακόμη μία φορά ότι επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όμως επέμεινε στο γεγονός ότι υπάρχουν «ακόμη πολλά να γίνουν». Ο λόγος για τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε την τυπική -πλέον- δήλωσή της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με την ευκαιρία της δεξίωσης για τον πρόεδρο του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι Μπεροκάλ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών χωρών εργάζονται για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις στους κόλπους της ευρωζώνης. «Ζητούμενο είναι να γίνουν τα πράγματα κατά τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν κάποιου είδους σοκ στην παγκόσμια οικονομία» δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε -και το βλέπω κι εγώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο- ότι αυτές οι ανεξέλεγκτες διαδικασίες δεν θα υπάρξουν καθόλου». Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πάντως ότι η Γερμανία, πριν από μία οριστική απόφαση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, θα περιμένει την έκθεση της τρόικας. Λίγο πριν όμως ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και είχε επαναλάβει ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Ενα νέο "κούρεμα" δεν τίθεται υπό συζήτηση για τη γερμανική κυβέρνηση» είχε δηλώσει ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας παράλληλα τη βούληση της Γερμανίας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά και την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση μείωσης του χρέους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Πάντως, ακόμη και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, που κατά καιρούς έχει κάνει σκληρές δηλώσεις για τη χώρα μας, δεν αποκλείει πια το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της. «Φυσικά και κοστίζει χρήματα μια παράταση χρόνου» είπε χαρακτηριστικά ο φιλελεύθερος πολιτικός, διευκρίνισε ωστόσο ότι έχει νόημα να εξετάσει κανείς το ζήτημα εφόσον μπορεί να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Και την απόδειξη γι’ αυτό θα πρέπει να τη δώσει η Αθήνα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Μπρούντερλε δεν απέκλεισε επίσης ρητά και ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι όλα τα ζητήματα θα πρέπει να μπορούν να εξετάζονται χωρίς να δημιουργούνται εσφαλμένες προσδοκίες.


Μαρία Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου