Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Υπ. Παιδείας: Η ελληνική Πολιτεία δεν υποχρεούται να ιδρύσει δίγλωσσα νηπιαγωγεία



Απάντηση στην επιστολή του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας σχετικά με το αίτημα κύκλων της μειονότητας για τη δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων κοινοποίησε το Υπουργείο Παιδείας.

Στην απάντησή του, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει πως η ελληνική πολιτεία δεν επιβαρύνεται με κάποια συμβατική υποχρέωση για την ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων, ενώ υπενθυμίζεται πως το νέο κύκλο συζητήσεων περί δίγλωσσων νηπιαγωγείων προκάλεσε το πρόβλημα που ανέκυψε με 22 παιδία στον Εχίνο Ξάνθης, τα οποία δεν μπορούν να γραφτούν στην Α΄ Τάξη του δημοτικού σχολείου καθώς οι γονείς τους επέλεξαν να μην τα στείλουν σε δημόσια νηπιαγωγεία, τι στιγμή που ο νόμος είναι συγκεκριμένος και ορίζει από το 2010 ως υποχρεωτική τη φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία για την εγγραφή στο δημοτικό σχολείο. 
Στην απάντηση του το Υπουργείο, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε απάντηση της επιστολής στην οποία εκθέτετε το αίτημα  για την ίδρυση μειονοτικών νηπιαγωγείων και του προβληματισμούς για τις αδιανόητες δυσκολίες και εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που αναζητούν διαφορετικές λύσεις λόγω μη ύπαρξης μειονοτικών νηπιαγωγείων,  σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η ελληνική πολιτεία δεν επιβαρύνεται με κάποια συμβατική υποχρέωση περί ίδρυσης μειονοτικών νηπιαγωγείων. Ωστόσο στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής αλλά και της ισονομίας και ισοπολιτείας, ίδρυσε στους περισσότερους μειονοτικούς οικισμούς νέα νηπιαγωγεία, με σκοπό να εκπληρώσει έναν ευρύτερης σημασίας αντισταθμιστικό ρόλο, προετοιμάζοντας τους μαθητές για τη σχολική σταδιοδρομία».  Περαιτέρω στην απάντηση του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει:  «από εκπαιδευτικής πλευράς, η λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων με δύο αναλυτικά πρόγραμμα που αποτελούν λογική κατακερματισμού σχολείου, αποτελεί παιδαγωγική αντίληψη και διδακτική πρόταση παρωχημένη».

Η απάντηση του υπουργείου, συνεχίζει:  «Ως Έλληνες οφείλουμε πρωτίστως να ενστερνιστούμε τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τους κανόνες και τους νόμους τη χώρας που ζούμε και είμαστε πολίτες παράλληλα με σεβασμό των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και ετεροτήτων».
Τι αναφέρεται στην επιστολή του DEB«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει τα προβλήματα της Μειονοτικής Εκπαίδευσης.
 
Εξ αρχής, θα θέλαμε να σας τονίσουμε την μεγάλη ανάγκη να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα της Μειονότητας σχετικά με την Μειονοτική Εκπαίδευση.
 
Όπως αντιλαμβάνεστε, ως μια μειονότητα, της οποίας τα δικαιώματα είναι καθορισμένα από τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους της χώρας μας, έχουμε κάθε δικαίωμα ώστε τα παιδιά μας να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση που απαιτεί η ταυτότητά τους.
 
Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι η μειονοτική εκπαίδευση δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία, που ισχύει από το 2006. Είναι γνωστό ότι υπάρχει από το 2006 αίτημά μας για δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία, όπου, όπως συμβαίνει και στα δημοτικά σχολεία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η εκπαίδευση θα γίνεται στα Τουρκικά και Ελληνικά.
 
Η Συνθήκη της Λωζάννης, η διακήρυξη της UNESCO για τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και οι διμερείς συμφωνίες στο χώρο της εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναγνωρίζουν στην Μειονότητά μας το δικαίωμα αυτό.
 
Το καθήκον της Ελλάδας ως ένα κοινωνικό κράτος, είναι να στηρίζει και να διευκολύνει την Μειονότητα στην άσκηση αυτού του δικαιώματός της.
 
Ζητάμε πρωτίστως από εσάς και από τα αρμόδια όργανα του κράτους μας, να επιλύσετε τις αδιανόητες δυσκολίες και εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που αναζητούν διαφορετικές λύσεις λόγω μη ύπαρξης μειονοτικών νηπιαγωγείων, που παρουσιάζονται κατά την εγγραφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, και που απορρέουν από τη μη εκπλήρωση του αιτήματός μας για λειτουργία δίγλωσσων, στα Ελληνικά και Τουρκικά, μειονοτικών νηπιαγωγείων.
 
Ως πολίτες αυτής της χώρας, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική διαδικασία ένταξης των παιδιών στην κοινωνία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα, να λάβουν εκπαίδευση στα σχολεία στην Τουρκική και Ελληνική γλώσσα. Επ’ ευκαιρίας θέλουμε να διευκρινίσουμε, ότι μαζί με την δική μας κουλτούρα, εννοείται και η ύπαρξη της επιθυμίας μας, τα παιδιά μας να μάθουν και τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τους κανόνες της χώρας που ζούμε και είμαστε πολίτες.
 
Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη δίγλωσσων νηπιαγωγείων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εν γνώση σας. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η Ελλάδα, επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ενάντια στην λειτουργία παρόμοιων σχολείων. Πιστεύουμε η λειτουργία δίγλωσσων σχολείων, που συνέβαλαν μέγιστα στην ομαλή ένταξη των παιδιών, στις κοινωνίες των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών, θα φέρουν παρόμοιο αποτέλεσμα και στη χώρα μας.
 
Το άρθρο 30 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNESCO είναι σαφής. Αυτό το άρθρο έχει ως εξής:
 
«Στα κράτη όπου υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές γλωσσικές μειονότητες ή πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής, ένα παιδί αυτόχθον ή που ανήκει σε μία από αυτές τις μειονότητες δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να έχει τη δική του πολιτιστική ζωή, να πρεσβεύει και να ασκεί τη δική του θρησκεία ή να χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας του.»
 
Σε αυτή την περίπτωση, η εκπλήρωση των αιτημάτων της Μειονότητας –η οποία είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα με διεθνείς συμβάσεις- στο χώρο της εκπαίδευσης είναι καθήκον του Ελληνικού κράτους της οποίας είμαστε πολίτες. Πιστεύουμε ότι θα δείξετε την απαραίτητη ευαισθησία, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας.

Δεν αμφιβάλλουμε για την πίστη σας, ότι η διατήρηση και ανάπτυξη του πολιτισμού των μελών της Μειονότητας, καθώς και η υγιής ένταξή τους στην κοινωνία που είναι δεμένοι ως πολίτες, είναι δυνατή με σεβασμό στα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα».
Δημοσιεύτηκε από το ThrakiToday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου