Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ Υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας

Υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας
Η κυβέρνηση της Ισπανίας άντλησε σήμερα 4,6 δισεκ. ευρώ διαθέτοντας ομόλογα με μειωμένο επιτοκιακό κόστος, εν μέσω των προσδοκιών ότι η Μαδρίτη πρόκειται σύντομα να ζητήσει δανεισμό από το νέο ταμείο «διάσωσης» της ευρωζώνης.
Το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας μειώθηκαν στο 5,5%, επιτόκιο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο. Το επιτόκιο για τα τριετή ομόλογα μειώθηκε στο 3,3% από 3,8% στην προηγούμενη δημοπρασία. Το επιτόκιο για τα τετραετή ομόλογα μειώθηκε σε σχεδόν 4%, από 4,7%. Το ποσό που αντλήθηκε υπερέβη το στόχο που είχε τεθεί, ο
οποίος ήταν 4,5 δισεκ.
ευρώ.
Πριν από την δημοπρασία, το σπρεντ, η ψαλίδα του επιτοκίου ανάμεσα στα ισπανικά και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα, μειώθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης, στις 380 μονάδες βάσης. Χθες, το σπρεντ μειώθηκε κάτω από τις 400 μονάδες βάσης για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.
Τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας μειώθηκαν εν μέσω των δημοσιευμάτων περί του ότι η Μαδρίτη ενδέχεται να ζητήσει την δημιουργία μιας γραμμής πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), συνάπτοντας μια συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει την αγορά ισπανικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Στο μεταξύ η Τράπεζα της Ισπανίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία των ισπανικών τραπεζών ανήλθε σε ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο, καθώς όλο και περισσότερο ποσοστό των πολιτών και των επιχειρήσεων αδυνατούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους.
Το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αθροιστικά ανήλθε σε σχεδόν 179 δισεκ. ευρώ ή ποσοστιαία στο 10,5% του συνόλου, από 9,9% τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στη βιομηχανία των τραπεζών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τον δανεισμό της Ισπανίας από την ΕΕ με έως και 100 δισεκ. ευρώ.
Η δημιουργία μιας λεγόμενης «κακής» τράπεζας που θα συγκεντρώσει τους «τοξικούς» πόρους των τραπεζών, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, θα εγκριθεί την 16η Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομίας.
Το μέγεθος της «κακής» τράπεζας, που θα ονομαστεί Sareb, δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 90 δισεκ. ευρώ, κατά τις ίδιες πηγές. Ο σκοπός της μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά και άλλα δάνεια.
Η Sareb αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, οι δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων, οι CCOO και UGT, αναμενόταν να κηρύξουν γενική απεργία ζητώντας να ανακληθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος για περικοπές δαπανών, την 14η Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που επικαλούνται συνδικαλιστικές πηγές.
Η απεργία, η δεύτερη γενική από τον Μάρτιο, αναμένεται να κηρυχθεί την Παρασκευή και θα συμπέσει με μια γενική απεργία εναντίον των πολιτικών λιτότητας στην γειτονική Πορτογαλία. Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από το 9,4% του ισπανικού ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% φέτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου