Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σε έξι χρόνια το εφάπαξ!



Την ουσιαστική παύση πληρωμών που έχουν κηρύξει τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους περιμένουν σύνταξη ή εφάπαξ αποδεικνύουν τα στοιχεία που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δείχνοντας ότι ο χρόνος αναμονής για ένα εφάπαξ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα έξι χρόνια.

Βασική αιτία γι’ αυτή την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων ή εφάπαξ είναι, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η μαζική φυγή τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών υπαλλήλων από την εργασία τους μέσα στο 2011. Οσο όμως κι αν ο υπουργός Εργασίας δεν θέλησε
να κάνει κανένα άλλο σχόλιο, οι μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης δεν μπορεί παρά να θεωρούνται φυσική εξέλιξη των παράλογων μνημονιακών απαιτήσεων στα εργασιακά το 2011, οι οποίες έγιναν νόμος με το Μεσοπρόθεσμο.

Οι αριθμοί που απέστειλε ο κ. Βρούτσης προς απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτικοί για το μέγεθος της καθυστέρησης και της υπομονής που θα πρέπει να δείξει ο πολίτης. Συγκεκριμένα:
- Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι 30/09/2012 ανέρχεται σε 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.653 για επικουρική. Ο μέσος χρόνος αναμονής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είναι περίπου 10 μήνες. Προσωρινή σύνταξη έχει χορηγηθεί σε 37.124 αιτήσεις κύριας σύνταξης.
- Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπου ο αριθμός των εισερχόμενων αιτήσεων για λήψη εφάπαξ βοηθήματος βαίνει αυξανόμενος, οι ανεκτέλεστες αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ ανέρχονται σε περίπου 56.500. Με δεδομένο όμως ότι κάθε μήνα εκδίδονται 800 αποφάσεις εφάπαξ, ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει ακόμα και τα έξι χρόνια.
-Για τη χορήγηση των εφάπαξ χρηματικών παροχών, για το ΤΠΑΕΝ (Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού) ο χρόνος ανέρχεται στα 3 χρόνια και εκκρεμούν 2.250 αιτήσεις. Για το ΤΠΚΠΕΝ (Ταμείο Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού) ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 3 χρόνια και απασχολείται ένας υπάλληλος. Εκκρεμούν περίπου 2.270 αιτήσεις. Για τους συνταξιούχους άλλων φορέων με συμμετοχή του ΝΑΤ ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 4 χρόνια και εκκρεμούν για ΤΠΑΕΝ 1.650 αιτήσεις και για το ΤΠΚΠΕΝ περίπου 5.000 αιτήσεις. Απασχολείται μόνο ένας υπάλληλος.

Ο κ. Βρούτσης δεν ήταν δυνατόν πάντως να μην παραδεχθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συμβάλει στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων είναι και η υποστελέχωση των ταμείων. Μεταξύ άλλων σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης αντιμετωπίζει ο ΟΓΑ, όπου υπηρετούν 500 υπάλληλοι αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ, στο οποίο για την απονομή σύνταξης απασχολούνται 12 υπάλληλοι έχοντας ως έργο την εξέταση 2.100 αιτήσεων για σύνταξη.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου