Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σφραγίζουν τη χάραξη «υφαλοκρηπίδας» Δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας η συμφωνία με ψευδοκράτος

ΕΝΑακόμη βήμα έκανε η Άγκυρα για εφαρμογή της συμφωνίας με το ψευδοκράτος για χάραξη της «υφαλοκρηπίδας» τους. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 2011, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από τους Ερντογάν και Έρογλου, την επικύρωσή της από το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας και τον Πρόεδρο Γκιουλ (τον Ιούλιο), χθες δημοσιεύθηκε και στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης. Η Άγκυρα με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι απαντά στις κινήσεις της Λευκωσίας για το φυσικό αέριο. Με τη συμφωνία αυτή, όπως αναφέρθηκε, «άνοιξε ο δρόμος για την
εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου», ενώ καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Μετά τη συμφωνία αυτή υπήρξε μια άλλη προκλητική ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας. Συνυπογράφτηκε συμφωνία για την από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων της θαλάσσιας περιοχής που βρίσκεται μεταξύ τους. Η τουρκική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ απέκτησε δικαίωμα έρευνας, διενέργειας γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης των ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήδη έχουν γίνει έρευνες στην ξηρά, στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της επαρχίας Αμμοχώστου. Οι έρευνες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν απέδωσαν και υπάρχουν τώρα σχέδια για μεταφορά των μηχανημάτων στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου. Αν και έχει δηλωθεί από τουρκικής πλευράς ότι θα διενεργηθούν έρευνες και στη θάλασσα, αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα εύκολο εγχείρημα. Επειδή αυτές οι έρευνες είναι δαπανηρές δεν αρχίζουν, εκτός κι αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Βορείως της Κύπρου φυσικό αέριο δεν υπάρχει. Εκτός κι αν σκέφτονται να κάνουν έρευνες δυτικά ή ακόμη και νότια της Κύπρου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου