Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο πόλεμος πλησιάζει όλο και περισσότερο την Τουρκία


Ο πόλεμος πλησιάζει όλο και περισσότερο την Τουρκία

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέλνουν ανταποκριτές στα συρο-τουρκικά σύνορα
Τούρκοι στρατιώτες σε θωρακισμένο όχημα περιπολούν στα σύνορα με τη Συρία (REUTERS/Osman Orsal)
«Από τις 6 το πρωί, σφυροκοπούν εκείνο το χωριό», λέει ένας τούρκος αγρότης στον απεσταλμένο των «New York Times» στη νοτιοδυτική Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία. Στην απέναντι πλευρά του στενού ποταμού Ορόντη, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ πολεμούν με τους αντάρτες. «Φοβόμαστε. Το χωριό μας βρίσκεται δίπλα στα σύνορα», προσθέτει.

Τις τελευταίες μέρες, τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέλνουν ανταποκριτές στα συρο-τουρκικά σύνορα και η ετυμηγορία όλων είναι ότι ο πόλεμος πλησιάζει όλο και περισσότερο την Τουρκία.  

Οι δυο χώρες μοιράζονται σύνορα άνω των 800 χλμ και σε ορισμένα σημεία τα χωριά μοιάζουν να εκτείνονται και στις δυο πλευρές τους. Στην τουρκική πλευρά οι κάτοικοι, ενώ προσπαθούν ακόμη να συνεχίζουν όσο μπορούν κανονικά την καθημερινότητά τους, ζουν με τον φόβο τους τελευταίους 19 μήνες, από τότε που ξέσπασε η εξέγερση στη Συρία. Ο φόβος αυτός όλο και εντείνεται καθώς γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στην Τουρκία.

Η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Συρία κορυφώθηκε την Παρασκευή όταν έγινε γνωστό ότι συριακά ελικόπτερα επιτέθηκαν στην πόλη Αζμερίν, τροφοδοτώντας την ανησυχία για μια ακόμη επιδρομή των Σύρων σε τουρκικό έδαφος.

Το BBC έστειλε τον ανταποκριτή του στο Ακτσακαλέ, μια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα που έχει πληγεί αρκετές φορές από συριακά πυρά. Ο Μουχιτίν Καϊντί μπορεί να δει την Συρία από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Εργαζόταν σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος κοντά στα σύνορα, όμως τα σύνορα έκλεισαν, μαζί και το ανταλλακτήριο, και ο Καϊντί έχασε την δουλειά του. Προσπαθεί να καθησυχάσει τα επτά παιδιά του ότι δεν κινδυνεύουν από τον γειτονικό πόλεμο όμως, όπως λέει στον απεσταλμένο του BBC, «κάθε φοράει που κοπανάει μια πόρτα, αναπηδούν. Νομίζουν ότι έγινε έκρηξη. Φοβούνται ακόμη και να βγουν να παίξουν έξω».

Λίγο παραπέρα, ένα δρόμο μακριά από τα σύνορα, το σπίτι της οικογένειας Τιμουτσίν φέρει τα σημάδια από την συριακή οβίδα που το έπληξε στις αρχές Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πέντε μέλη της οικογένειας. Τα πέντε αυτά θύματα ήταν τα πρώτα, από πλευράς τούρκων αμάχων, του πολέμου στην Συρία.

Λόγω των σποραδικών πυρών που ξεφεύγουν από την Συρία, το δημοτικό σχολείο της πόλης παρέμεινε κλειστό επί αρκετές εβδομάδες. Την Τετάρτη οι αρχές αποφάσισαν να το ξανανοίξουν. Απέναντι στον δρόμο είναι παρκαρισμένα δυο τεθωρακισμένα.

«Μια περιοδεία σ' αυτή την συνοριακή περιοχή κάνει εμφανή την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί», γράφει ο απεσταλμένος των «New York Times».

Στην αρχή του πολέμου, η ανησυχία των κατοίκων περιστρεφόταν γύρω από τους χιλιάδες σύρους πρόσφυγε που διέσχιζαν τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο στη Τουρκία. Ο αριθμός τους σήμερα ξεπερνά τις 100.000. Ακολούθησαν οι οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων, οι ανησυχίες για τις κινήσεις των Κούρδων στην περιοχή και σήμερα πλέον ο φόβος ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στην Τουρκία.

Η Αγκυρα ανέπτυξε χερσαίες και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες στραμμένες προς την Συρία και έστειλε F-16 στην περιοχή έτοιμα να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.

«Η κατάσταση είναι χάλια», λέει ο Μεχμέτ Αλί Μουτάφογλου, επιχειρηματίας στην πόλη Γκαζιαντέπ, που φημίζεται για τα φιστίκια και τα εμπορικά κέντρα της, τα οποία πριν τον πόλεμο επισκέπτονταν ορδές Σύρων με λεωφορεία. «Ο κόσμος στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εδώ», λέει _ ένα κοινό παράπονο στα χείλη των περισσότερων κατοίκων της περιοχής.

Η περιοχή αυτή είχε ωφεληθεί από τα εμπορικά και πολιτιστικά ανοίγματα προς την Συρία που πραγματοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει.

Στο Κιλίς, μια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα, οι τιμές των τροφίμων και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ το τοπικό νοσοκομείο είναι γεμάτο από σύρους τραυματίες.

Αρχικά η Αγκυρα προσέφερε καταφύγιο στους σύρους αντάρτες με το σκεπτικό ότι θα ανασυγκροτούνταν με ασφάλεια σε τουρκικό έδαφος και θα διέσχιζαν τα σύνορα για να πολεμήσουν. Όμως η στρατηγική αυτή έχει πλέον αποτύχει και ο πόλεμος πλησιάζει όλο και πιο επικίνδυνα την Τουρκία. 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=479458

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου