Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

«Αδειάζουν» τον Παπακωνσταντίνου



Τη γούνα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έκαψαν χθες οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ με τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, καρφώνοντας τους δύο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για αδιαφορία, προχειρότητα και ατυχείς χειρισμούς της υπόθεσης.

Κατά την ακρόασή τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ συμφώνησαν ότι επί των ημερών τους και ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος προτίμησαν να κρατήσουν το επίμαχο αρχείο στα συρτάρια τους χωρίς να δώσουν την
παραμικρή εντολή στο ΣΔΟΕ για έρευνα.

Ειδικά ο κ. Διώτης, απαντώντας σε ερώτηση του Π. Παυλόπουλου της Ν.Δ., υποστήριξε ότι παρά την αντίθετη νομική του άποψη ως προς τη χρήση του αρχείου ως αποδεικτικού υλικού λόγω της παράνομης προέλευσής του, είπε ότι αν ο κ. Βενιζέλος του είχε ζητήσει να το ερευνήσει θα το έκανε, καθώς αυτά είναι θέματα κυβερνητικού χειρισμού. «Ανέμενα οδηγίες και στοιχεία για το τι πρέπει να κάνω με αυτά τα στοιχεία, αλλά δεν τις πήρα ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διώτης, εννοώντας τον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Καπελέρης από την πλευρά του υποστήριξε ότι στα τέλη του 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να του πει περί τίνος πρόκειται, δεν του έδωσε τη λίστα αλλά ένα χαρτί με δέκα ονόματα, όχι για να κάνει έρευνα αλλά για να τους φτιάξει ένα προφίλ με στοιχεία! «Δεν έχω δει ποτέ κανένα CD ή καμία λίστα Λαγκάρντ. Σε αυτά τα δέκα ονόματα δεν ήταν ούτε πολιτικοί ούτε οικονομικοί παράγοντες. Οταν έκανα το προφίλ, κάναμε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η σύσταση νομικής επιτροπής που θα ασχολείτο με τη λίστα. Ομως από τότε δεν ξανάκουσα κάτι» είπε ο κ. Καπελέρης.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο απαντούσε ο κ. Καπελέρης, αλλά και η φράση «δεν θυμάμαι» που χρησιμοποιούσε συνεχώς προκάλεσε την έκρηξη οργής του γραμματέα της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη: «Κύριε Καπελέρη, μας δουλεύετε» του είπε.

Αναλυτικότερος ήταν ωστόσο ο διάδοχος του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ Γ. Διώτης. Ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα του 2011 του έδωσε χέρι με χέρι το ψηφιακό αρχείο «άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό και χωρίς αριθμούς πρωτοκόλλου». Ερωτηθείς από τον κ. Παυλόπουλο όμως γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε το αρχείο στον διάδοχό του Ευ. Βενιζέλο αλλά στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο κ. Διώτης είπε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τα κίνητρα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Την ώρα όμως που ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι πήρε τη λίστα μέσω Λαγκάρντ, ο κ. Διώτης είπε ότι όταν ο υπουργός του έδωσε το αρχείο δεν είπε το παραμικρό για την κυρία Λαγκάρντ. «Το μόνο που μου είπε είναι ότι μπορεί να μου χρησιμεύσει. Από όσα μου είπε, κατάλαβα ότι το αρχείο είχε περιέλθει στις ελληνικές αρχές μέσω γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και γι’ αυτό θεώρησα ότι δεν μπορούσα να το χρησιμοποιήσω ως αποδεικτικό υλικό» είπε ο κ. Διώτης.

Ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο μετά τον Ιούνιο του 2011 του έδωσε το αρχείο χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει έρευνα: «Ατύπως το παρέλαβα, ατύπως το παρέδωσα. Το άνοιξα αλλά δεν κράτησα αντίγραφο. Το εν λόγω αρχείο περιείχε σε πίνακες ονόματα, ποσά και αριθμούς λογαριασμών. Μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμοί ή να υπήρξαν παραλείψεις. Αδράνησε το σύστημα όλο. Η κυβέρνηση μπορούσε να πάρει την άλφα ή βήτα απόφαση» κατέληξε ο κ. Διώτης.


Γιώργος Λυκουρέντζος







«Βράζουν» στο ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στη λίστα Λαγκάρντ


Σεισμό έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και οι... χειρισμοί Βενιζέλου. Στελέχη του κόμματος είναι «στα κάγκελα», μην αποκλείοντας να τεθεί ακόμα και θέμα αμφισβήτησης του προέδρου τους. Παράλληλα, έντονες είναι οι αντιδράσεις βουλευτών άλλων κομμάτων.

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες ο Γ. Ραγκούσης. Χαρακτήρισε «πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο» να κρίνεται μέσω της λίστας «η αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα». Υπογραμμίζοντας ότι το λιγότερο που του επιβάλλει η συνείδησή του είναι να αποχωρήσει από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ότι στο εσωτερικό του έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Στο ίδιο κλίμα, για «παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα» και πανταχού παρούσα «θλιβερή όψη της Μεταπολίτευσης» μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος έκανε λόγο για «κύκνειο άσμα του πολιτικού συστήματος» αυτές τις μέρες και ζήτησε ρήξη «με τον μεταπολιτευτικό μας κακό εαυτό», που οδήγησε στο μεγάλο δημόσιο χρέος και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

«Τη λίστα στη δημοσιότητα πριν είναι αργά» ζήτησε ο Σ. Ξυνίδης, χαρακτηρίζοντας υποκρισία, την ώρα που καταβαραθρώθηκε η χώρα, νομικοί λόγοι να υπερτερούν των ηθικών. «Τη χώρα δεν τη γελοιοποιεί η συζήτηση για τη λίστα, αλλά ότι αυτή ξεκίνησε με δήλωση της κ. Λαγκάρντ και όχι κάποιου Ελληνα πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα» ήταν το μήνυμά του στον Ευ. Βενιζέλο.

Οτι δεν μπορούν να έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση προτού φτάσει η λίστα στη Βουλή υποστήριξε ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ζήτησε να ταυτοποιηθεί και να πάει στη Βουλή ακόμα και αν δεν έχει βγει το πόρισμα Πεπόνη, προκειμένου να τη δουν οι βουλευτές.

Για «εξευτελισμό του πολιτικού συστήματος», που δεν προοινωνίζεται ευχάριστες εξελίξεις για τη δημοκρατία μας, μίλησε η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, ζητώντας να μπει τέλος στη συγκάλυψη των ολίγων και την άδικη τιμωρία των πολλών, καθώς και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες.

Ακόμα πιο οξείς ήταν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι «πράσινοι» βουλευτές, εκτιμώντας ότι, αν δεν δώσει στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος τη λίστα και δεν βγει να μιλήσει για τη στάση του, είναι ακυρωμένος. Χαρακτήριζαν αδέξιες τις κινήσεις του και ετοίμαζαν... γιάφκες για χθες το βράδυ, αμφισβητώντας ακόμα και το ότι η σημερινή λίστα είναι ίδια με την αρχική.

«Κανένα βάσιμο νομικό εμπόδιο για την άμεση αναζήτηση της αλήθειας» δεν βρίσκει ο πρώην υπουργός Χ. Καστανίδης, ο οποίος μίλησε για ανεκδιήγητες αποκαλύψεις που ταπεινώνουν τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου