Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

«Στον κατήφορο» τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

«Στον κατήφορο» τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεωνΣε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα θα οδηγήσουν σταδιακά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων η επιταχυνόμενη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του, μετά την υποχώρηση που κατέγραψαν μετά το σχηματισμό κυβέρνησης σε σχέση με τα ρεκόρ των δύο προεκλογικών περιόδων.
Ήδη, τα επιτόκια που παρέχουν αρκετές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 1% σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα
με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών διάρκειας έως και ενός έτους υποχώρησε μέσα σε δύο μήνες στο 4,57% από το 5,02% του Ιουνίου.
Η τάση αυτή συνεχίζεται με εντεινόμενο ρυθμό, ενώ καταργούνται πλέον και αρκετοί προνομιακοί λογαριασμοί. Και αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση, μόλις εκταμιευτεί η πολυπόθητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές της χώρας, μέσω της οποίας θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών, καθώς οι μικρότερες τράπεζες, που σήμερα προσφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια, θα απορροφώνται από τις μεγαλύτερες.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι το 2013 το "πλαφόν" στα επιτόκια θα διαμορφωθεί στο 3%, καθώς γύρω στον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και η συγκέντρωση του κλάδου. Ήτοι, ο μέσος όρος των αποδόσεων μπορεί να μειωθεί έως και κατά 50% από τα υψηλά του 2012.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση, ότι ο κίνδυνος ενός "Grexit" εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη- θα έχει εξαλειφθεί ως τότε, κάτι που φαίνεται πλέον ως το επικρατέστερο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου