Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Θρίλερ με τις ιδιωτικοποιήσεις



Με κινούμενη άμμο μοιάζει η κυβερνητική πλειοψηφία, που σήμερα το βράδυ στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τη συνοχή αλλά και την αντοχή της. Και αυτό γιατί η ΔΗΜ.ΑΡ. θα αποφασίσει σήμερα στις 14.30 εάν θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμάνια. Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να πείσει τουλάχιστον πέντε βουλευτές του (Ι. Δριβαλέγκας, Μ. Μπόλαρης, Θ. Μωραΐτης, Χρ. Αηδόνης, Θεοδώρα Τζάκρη) που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει εντολή στους στενούς συνεργάτες του να προτείνουν στον Ι. Στουρνάρα να έρχονται οι τελικές συμβάσεις στη Βουλή για κύρωση - μια διευθέτηση με την οποία
συμφωνούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι η τρόικα.

Οι βουλευτές αναμένουν να δουν τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν στείλει όμως το μήνυμα στην Ιπποκράτους ότι αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί τότε δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η σημερινή ψηφοφορία θα είναι πρόκριμα και για τις εξελίξεις την ημέρα που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα.


Διαρκείς επαφές

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ επιδιώκει να συνομιλήσει και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί οδός διαφυγής από το αδιέξοδο που μπορεί να προκαλέσει... ατύχημα στην κυβέρνηση και κατ' επέκταση στην Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να ζητήσει τη βοήθεια των δανειστών στην κρισιμότερη φάση της διαπραγμάτευσης και να επικαλεστεί τις ευαισθησίες των κυβερνητικών εταίρων μπροστά στα επώδυνα μέτρα. Οπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα πρέπει οι πιστωτές, κυρίως το ΔΝΤ και η Γερμανία, να υποχωρήσουν ή τουλάχιστον να ληφθεί η πολιτική απόφαση ότι θα πρέπει να μετατεθεί για αργότερα η συζήτηση για τα εργασιακά.



Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου