Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής: Σαρώνουν συντάξεις, όρια ηλικίας, δαπάνες υγείας-Ακριβαίνει η ΔΕΗ


Μάχη για να αποτραπούν οι επώδυνες αλλαγές στα «εργασιακά» που έθεσε επίσημα η Τρόικα στον υπουργό Εργασίας δίνει η κυβέρνηση. Η τελική θέση της κυβέρνησης (για το σύνολο του πακέτου μέτρων που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο) θα καθοριστεί πλέον στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, και της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, τα επόμενα 24ωρα.
Οι επικεφαλής της Τρόικας, Π. Τόμσεν (από το ΔΝΤ), Μ. Μορς (από την Κομισιόν) και Κλ. Μαζούχ (από την ΕΚΤ) κατέθεσαν και επίσημα πλέον τις προτάσεις τους στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας:
·       Την κατάργηση των αυτόματων προσαυξήσεων (τριετίες) και των επιδομάτων από
τον κατώτατο μισθό, χωρίς περαιτέρω μείωσή του από τα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ.
·       Τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και των χρόνων προειδοποίησης κατά 30%.
·       Την αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να επιτρέπονται η προσέλευση και η αποχώρηση εργαζομένων (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) 1 ώρα νωρίτερα και 1 ώρα αργότερα από το κανονικό 8ωρο.
Είναι οι ίδιες προτάσεις που είχαν θέσει στο ανεπίσημο -nonpaper- κείμενό τους προς το υπουργείο Οικονομικών πριν από 10 μέρες (σ.σ.: που έφερε στη δημοσιότητα στις 6/10 ο «ΤτΚ») όπου ανέφεραν χαρακτηριστικά «…αυτό το σύστημα (σ.σ: μηχανισμός διαμόρφωσης του μισθού) θα αποτελεί τη βάση για το εισόδημα από εργασία και όλοι οι συντελεστές ωριμάνσεων και τα επιδόματα που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν…». Ενώ για τις αποζημιώσεις η πρότασή τους είναι: «…μείωση κατά 30% με προσαρμογή του χρόνου προειδοποίησης (κύριο καθεστώς) και της αποζημίωσης απόλυσης (υπό το καθεστώς μειωμένου χρόνου προειδοποίησης)».

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΤτΚ», το υπουργείο αντιπρότεινε την αντικατάσταση του σημερινού τρόπου υπολογισμού των τριετιών με ένα νέο σύστημα ποσοτικής (αντί ποσοστιαίας) αύξησης, αφού πρώτα νομοθετηθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από το κράτος έπειτα από γνωμοδότηση και των κοινωνικών εταίρων. Με το νέο σύστημα (που προτείνει το υπουργείο), ο εκάστοτε κατώτατος μισθός (π.χ. τα 586 ευρώ που θα μείνουν παγωμένα ως το 2014) θα μπορεί να αυξάνεται ανά τρία χρόνια με ένα ποσό της τάξης των 20-30 ευρώ (έναντι 52 ευρώ που είναι σήμερα η αύξηση με μία τριετία). Μια άλλη εναλλακτική πρόταση είναι οι εργοδότες και τα συνδικάτα να καθορίζουν αυτό το ποσό της αύξησης, ενώ η ακραία θέση της Τρόικας είναι να μην υπάρχουν καθόλου θεσμοθετημένες αυξήσεις, παρά να δίνονται μόνο με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις!
Αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με τη λήξη της Εθνικής Σύμβασης τον Ιανουάριο του 2013 και την αντικατάστασή της από το νομοθετημένο «εθνικό μισθό», τότε υπάρχει ο σοβαρότατος πλέον κίνδυνος να φύγουν οι τριετίες και για τους παλιούς εργαζομένους και η διαπραγμάτευση για τις αποδοχές τους να ξεκινήσει από τα 586 ευρώ, αφού οι εργοδότες θα μπορούν να επικαλεστούν ότι η Εθνική Σύμβαση έχει λήξει και από τη στιγμή που δεν ανανεώνεται με τις υπογραφές των κοινωνικών εταίρων, ο μισθός εκκίνησης είναι τα 586 ευρώ.
Για τις αποζημιώσεις, το υπουργείο έχει θέσει ως τελευταία γραμμή άμυνας τη μείωσή τους κατά 16,67%, με τον υπολογισμό τους χωρίς την προσαύξηση των δώρων. Δηλαδή, η αποζημίωση να υπολογίζεται ως εξής: μισθοί αποζημίωσης x12/12, ενώ σήμερα είναι μισθοί αποζημίωσης x14/12.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου