Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Αιτήσεις μαθητών ΙΕΚ για την χορήγηση των επιταγών-ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Αιτήσεις μαθητών ΙΕΚ για την χορήγηση των επιταγών-ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ Tο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ , καλεί τους εγγεγραμμένους καταρτιζόμενους στα Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης( ΙΕΚ) για την εκπαιδευτική περίοδο 2012-2013, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση έως και την Τρίτη 23-10-2012.
Ποιους αφορά;
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν όλοι οι καταρτιζόμενοι, έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εγγράφει σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) και δύο (2) εξαμήνων σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. της χώρας. Η
επιταγή θα χορηγείται σε 14.000 καταρτιζόμενους το χρόνο οι oποίοι θα επιλέγονται με κριτήρια κοινωνικά, εισοδηματικά και γεωγραφικά αλλά και βάσει της ειδικότητας που έχουν επιλέξει.
Διευκρινίζεται ότι: Κάθε κύκλος υλοποίησης έχει διακριτή διαδικασία ανάδειξης ωφελουμένων από τους προηγούμενους και τους επόμενους κύκλους υλοποίησης.

Ως εκ τούτου, όσοι σπουδαστές παρακολουθούν ειδικότητες τεσσάρων (4) εξαμήνων και εντάχθηκαν στους Οριστικούς Πίνακες Ωφελουμένων του προηγούμενου εκπαιδευτικού έτους (2011 – 2012), οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους κατά το εκπαιδευτικό έτος 2012 – 2013 και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο κύκλο ανάδειξης ωφελουμένων.
Τρόπος υποβολής αιτήσεων *
H υποβολή αίτησης πραγματοποιείται ως εξής:
Βήμα 1ο: Καταχώρηση προσωπικών στοιχείων και δημιουργία λογαριασμού
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η δημιουργία λογαριασμού χρήστη. Με τη διαδικασία αυτή χορηγούνται κωδικοί πρόσβασης, με τους οποίους ο/η χρήστης συνδέεται για να καταχωρήσει την αίτηση του/της. (Ο χρήστης θα πρέπει να διαθέτει email)
Βήμα 2ο: Καταχώρηση στοιχείων αίτησης
Καταχώρηση των απαραίτητων στοιχείων της αίτησης με τις ακόλουθες ενότητες:
• IEK και ειδικότητα φοίτησης
• Οικογενειακή κατάσταση
• Οικονομική κατάσταση
Βήμα 3ο: Οριστική υποβολή αίτησης
Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει μία αίτηση.
Σε περίπτωση λανθασμένων στοιχείων αίτησης θα πρέπει να την διαγράψει και να υποβάλλει εκ νέου άλλη.
________________________________________
*Eξαίρεση αποτελούν:
1. Οι καταρτιζόμενοι που εκτίουν την ποινή τους σε καταστήματα κράτησης.
Κριτήρια μοριοδότησης και απαιτούμενα δικαιολογητικά
Το Παράρτημα που ακολουθεί περιλαμβάνει: α) επισημάνσεις σχετικά με τα κριτήρια μοριοδότησης των υποψηφίων ωφελούμενων της Πράξης σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές ρυθμίσεις και β) τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να προσμετρηθούν τα αντίστοιχα κριτήρια μοριοδότησης και τον έγκυρο έλεγχο και πιστοποίησή τους από τους αρμόδιους διαχειριστές των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.
Α. ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΟΝΕΑ (-ΩΝ) ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ
Η ανεργία των γονέων των καταρτιζομένων που δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους μοριοδοτείται με είκοσι (20) μονάδες όταν είναι άνεργοι και οι δύο γονείς και με δεκαπέντε (15) μονάδες όταν είναι άνεργος μόνο ο ένας γονέας.
Προκειμένου να προσμετρηθεί το κριτήριο μοριοδότησης της ανεργίας του γονέα (ή των γονέων) απαιτείται η ύπαρξη κάρτας ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Β. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η κατάταξη του καταρτιζομένου στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, μοριοδοτείται με δέκα (10) μονάδες. Η κατάταξη του γονέα ή του τέκνου ή του συζύγου του καταρτιζομένου, στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, μοριοδοτείται με πέντε (5) μονάδες.
Προκειμένου να προσμετρηθούν οι ανωτέρω μονάδες στους υποψήφιους ωφελούμενους, αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν Γνωματεύσεις Πιστοποίησης Αναπηρίας από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (πρωτότυπα και όχι παλαιότερα των τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης), με τις οποίες αποδεικνύεται ότι ανήκουν οι ίδιοι ή οι γονείς τους ή τα τέκνα τους ή οι σύζυγοι τους στις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία.
Ειδικότερα για τη Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας επισημαίνονται τα εξής:
Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι:
α)Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.
β)Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ.
γ)Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α., πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες. Το έντυπο αίτησης, άλλες συμπληρωματικές οδηγίες για τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης, (απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες), καθώς και τις διευθύνσεις που βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. που λειτουργούν σε όλη τη Χώρα θα βρείτε εδώ: http://www.ika.gr/gr/infopages/kepa/home.cfm
Γ. ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΟΝΕΑ (-ΩΝ) ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ
Η έλλειψη ενός γονέα λόγω θανάτου, των καταρτιζομένων που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, μοριοδοτείται με δεκαπέντε (15) μονάδες. Η έλλειψη και των δύο γονέων λόγω θανάτου, των καταρτιζομένων που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, μοριοδοτείται με τριάντα (30) μονάδες.
Απαιτείται η προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης θανάτου του γονέα (-ων).
Δ. ΤΕΚΝΑ ΤΡΙΤΕΚΝΗΣ Η ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ Ή ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο καταρτιζόμενος που δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και είναι τέκνο τρίτεκνης ή μονογονεϊκής ή πολύτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με πέντε (5) μονάδες.
I. ΤΕΚΝΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Ως τέκνα τρίτεκνης οικογένειας ορίζονται τα παιδιά από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων, τα οποία α) είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23) έτος της ηλικίας τους, ή β) φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25) έτος της ηλικίας τους.
Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται ;και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
Προκειμένου να προσμετρηθεί η μοριοδότηση της τριτεκνίας, απαιτείται Πιστοποιητικό Δήμου πρόσφατης έκδοσης (μέχρι τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης), στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, από το οποίο να προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων, κατά πόσον τα τέκνα αυτά βρίσκονται στη ζωή και αν είναι άγαμα.
II. ΤΕΚΝΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας είναι εκείνο το οποίο μέχρι την ενηλικίωσή του είχε τον ένα µόνο γονέα του. Στην περίπτωση αυτή υπάγεται και το τέκνο το οποίο στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν την ενηλικίωσή του. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από το τέκνο μέχρι και τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του.
Στην περίπτωση θανάτου ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του ενός τουλάχιστον εκ των δύο γονέων ή του μονογονέα, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής της πατρικής του οικογένειας από το οποίο να προκύπτει ότι μέχρι να ενηλικιωθεί στερήθηκε παντελώς του ενός τουλάχιστον εκ των δύο γονέων (ή του μονογονέα του) λόγω θανάτου ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον. Εάν από το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν προκύπτει ο θάνατος ενός τουλάχιστον εκ των δύο γονέων (ή του μονογονέα του), τότε πρέπει να συνυποβληθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Για την περίπτωση της κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον, το ανωτέρω πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο δικαστικής απόφασης σε συνδυασμό με το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της.
β. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα ένας μόνο γονέας. Σε περίπτωση θανάτου ή αφάνειας και των δύο γονέων, υπεύθυνη δήλωση ότι στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν από την ενηλικίωσή του.
Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακυρώσεως γάμου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως (διάστασης) των γονέων, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση της πατρικής του οικογένειας.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης με την οποία ανατέθηκε η άσκηση της γονικής του μέριμνας σε ένα μόνο γονέα ή τρίτο πρόσωπο ή αντίγραφο Πρακτικού κοινής συμφωνίας των γονέων, θεωρημένο από το αρμόδιο δικαστήριο, με το οποίο ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα εκ των δύο, σύμφωνα με το άρθρο 1513ΑΚ ή για την περίπτωση της διάστασης σύμφωνα με το άρθρο 1514ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ.
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση ένας μόνο γονέας ή τρίτο πρόσωπο.
Σημείωση: Ειδικώς στην περίπτωση διάστασης των γονέων, αν δεν υπάρχει η ανωτέρω δικαστική απόφαση ή το πρακτικό κοινής συμφωνίας (υπό στοιχείο β), αρκεί η υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης (υπό στοιχείο γ).
Σε περίπτωση ανικανότητας του ενός τουλάχιστον γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση της πατρικής του οικογένειας.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει ο λόγος της αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον ένα τουλάχιστον γονέα (π.χ. δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας).
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση ένας μόνο γονέας. Σε περίπτωση ανικανότητας άσκησης της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς, υπεύθυνη δήλωση ότι στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν από την ενηλικίωσή του.
Σημείωση: Σε περίπτωση ανυπαρξίας της ανωτέρω δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β) όσον αφορά τους αντικειμενικούς πραγματικούς λόγους αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον ένα τουλάχιστον γονέα, απαιτείται η υποβολή οιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου αρμόδιας κατά νόμον δημόσιας αρχής, από το οποίο να προκύπτει ο πραγματικός λόγος αδυναμίας άσκησης της γονικής μέριμνας (π.χ. πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει ο εγκλεισμός γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα και η διάρκεια αυτού).
Σε περίπτωση έκπτωσης του ενός τουλάχιστον γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση της πατρικής του οικογένειας.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της, από την οποία να προκύπτει η έκπτωση ενός τουλάχιστον γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή η αφαίρεση της γονικής μέριμνας από ένα τουλάχιστον γονέα λόγω κακής άσκησης.
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση ένας μόνο γονέας. Σε περίπτωση έκπτωσης και των δύο γονέων ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς λόγω κακής άσκησης, υπεύθυνη δήλωση ότι στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν από την ενηλικίωσή του.
Σε περίπτωση τέκνου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση ενός εκ των δύο γονέων του.
βi. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του δεν είχε αναγνωριστεί από τον πατέρα του και ότι τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα η μητέρα του ή τρίτο πρόσωπο.
ή
βii. Αν το τέκνο είναι αναγνωρισμένο από τον πατέρα του, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα η μητέρα του χωρίς συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.
Σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου από έναν μόνο γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το οποίο να προκύπτει η υιοθεσία μέχρι την ενηλικίωσή του.
β. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα ένας μόνο γονέας κατόπιν υιοθεσίας.
Σε περίπτωση τέκνου αγνώστων γονέων, απαιτείται:
Πιστοποιητικό αρμόδιου δημόσιου ή ιδιωτικού με ειδική πιστοποίηση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, από το οποίο να προκύπτει ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ενηλικιωθεί κανένας από τους δύο γονείς του (φυσικούς εφόσον κατά νόμον αποδειχθεί ότι ήταν αυτοί ή υιοθετούντες) δεν ασκούσε τη γονική του μέριμνα.
III. ΤΕΚΝΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Ως πολύτεκνοι ορίζονται οι γονείς με τέσσερα (4) τουλάχιστον τέκνα, ανεξαρτήτως των προβλεπομένων από την οικεία νομοθεσία περί πολυτέκνων, ηλικίας και λοιπών ιδιοτήτων (άρθρ. 1 παρ. 21 Ν. 2247/1994/ΦΕΚ.182/31.10.1994/τ.Α' – 2771/2006 απόφαση ΣτΕ).
Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, τα τέκνα τους όμως προστατεύονται και απολαμβάνουν τα σχετικά δικαιώματα για όσο διάστημα διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.
Τα τέκνα πολυτέκνων οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.).
Εξακολουθούν να ισχύουν οι κάτωθι ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες πολύτεκνοι είναι επίσης:
Ι. Σύμφωνα με το Ν.860/5-1-1979:
α) Η μητέρα χήρα με τρία (3) τέκνα εφόσον είναι υπόχρεη για τη διατροφή τους από οποιοδήποτε λόγο.
β) Ο πατέρας με τρία (3) τέκνα εφόσον από οποιοδήποτε λόγο κατέστη τελείως ανίκανος για κάθε εργασία και δεν εργάζεται ή είναι ανάπηρος πολέμου με αναπηρία τουλάχιστον 70% και δεν εργάζεται.
γ) Ο σύζυγος με τρία (3) τέκνα σε περίπτωση θανάτου της μητέρας των τέκνων ή εφόσον αυτή κατέστη τελείως ανίκανη για κάθε εργασία από οποιοδήποτε λόγο.
δ) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα, εάν είναι τουλάχιστον τρία (3), αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν αυτοδίκαια των ευεργετημάτων των Πολυτέκνων και τέκνων Πολυτέκνων και εφόσον τα θήλεα δεν έχουν ίδιους πόρους ζωής.
Επισημάνσεις:
Α. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (α - δ) πρέπει επιπλέον να είναι:
i) τα θήλεα άγαμα ή σε διάζευξη ή σε χηρεία και να τα συντηρεί ένας από τους γονείς τους
ii) τα άρρενα ανήλικα
iii) σπουδαστές μέχρι περατώσεως των σπουδών τους ή μαθητές τεχνών και επαγγελμάτων
iv) ανίκανα προς εργασία από οποιοδήποτε λόγο ή ανάπηρα πολέμου, ανεξαρτήτως ηλικίας και στις δύο περιπτώσεις.
Β. Από 1/1/1983 τόσο τα άρρενα όσο και τα θήλεα πρέπει να είναι ανήλικα (άρθρο 4 παρ.2 και 116 παρ.1 του Συντάγματος).
Γ. Μέχρι 17/2/1983 το όριο ανηλικότητας ήταν το 21ο έτος. Από 18/2/1983 το όριο ανηλικότητας είναι το 18ο έτος (άρθρο 3 Ν. 1329/1983).
ΙΙ. Σύμφωνα με το Ν.3454/7-4-2006
α) Ο γονέας χωρίς σύζυγο με τρία (3) τέκνα ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.
β) Ο ένας από τους γονείς ο οποίος κατέστη ανάπηρος από οποιαδήποτε αιτία ή είναι ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, εφόσον έχει τρία (3) τέκνα και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περίπτωσης.
γ) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον δύο (2), αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων πολυτέκνων, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περίπτωσης.
Ε. Εισοδηματικά Κριτήρια
Το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του καταρτιζόμενου βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, μοριοδοτείται ως εξής:
Πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα
Του καταρτιζόμενου- Των γονέων του σε περίπτωση που ο καταρτιζόμενος θεωρείται προστατευόμενο μέλος** κατά τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας 
Έως 8.000,00 €                                                                Έως 16.000,00 €                                             20 μονάδες
Από 8.000,01 € έως 12.000,00 €                                   Από 16.000,01 € έως 24.000,00 €                           10 μονάδες
Από 12.000,01 € έως 16.000,00 €                                      Από 24.000,01 € έως 32.000,00 €                        5 μονάδες
*Πραγματικό ή Τεκμαρτό εισόδημα
Το εισόδημα κάθε φορολογουμένου διακρίνεται σε δύο είδη, το πραγματικό εισόδημα και το τεκμαρτό. Πραγματικό είναι το εισόδημα που πραγματικά απόκτησε ο φορολογούμενος, κατά την περίοδο για την οποία υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, και προσδιορίζεται βάσει πραγματικών στοιχείων, όπως οι βεβαιώσεις αποδοχών, το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται, οι τόκοι καταθέσεων, η πρόσοδος από ενοίκια ακινήτων, και κάθε άλλο εισόδημα, το οποίο προκύπτει από πραγματικά στοιχεία. Σε αντίθεση με το πραγματικό εισόδημα, το τεκμαρτό προκύπτει από υπολογισμούς που γίνονται βάσει άλλων δεδομένων, όπως είναι οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες, η απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου ή ακόμα και η κατοχή ενός περιουσιακού στοιχείου.
**Προστατευόμενα μέλη
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ενημερωμένος μέχρι τον Ν. 4072/2012) άρθρο 7,
προστατευόμενα μέλη θεωρούνται τα πρόσωπα που βαρύνουν τους φορολογουμένους. Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:
α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β)Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο. Α.Ε.Δ.
δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
στ ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων.
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.
2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β" έως η" της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσια φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή το ποσό έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου στο όριο του εισοδήματος δε λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από το δικαιούχο:
α) Το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος.
β) τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα,
γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση η ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο, και
δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
Δε θεωρείται ότι βαρύνει το φορολογούμενο αν ο ανήλικος αποκτά εισόδημα από εμπορικές η γεωργικές επιχειρήσεις ή αμοιβές από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα περιήλθε στον ανήλικο από κληρονομιά.
Προκειμένου να προσμετρηθούν οι ανωτέρω μονάδες στους υποψήφιους ωφελούμενους, αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν:
Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους:
- Του καταρτιζόμενου, εφόσον είναι άγαμος και υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση.
- Των γονέων του καταρτιζόμενου, εφόσον περιλαμβάνεται ως προστατευόμενο μέλος ο ίδιος στη φορολογική δήλωση (απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου του Ε1) που υποβάλλουν οι γονείς του.
- Των καταρτιζόμενων και των συζύγων αυτών, εφόσον είναι έγγαμοι. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα του καταρτιζόμενου.
Για εισοδήματα του καταρτιζόμενου άνω των 16.000,00 € και των γονέων του στην περίπτωση που θεωρείται προστατευόμενο μέλος άνω των 32.000,00 € δεν προβλέπεται μοριοδότηση του υποψήφιου και δεν απαιτείται η προσκόμιση του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος. Γενικότερα η μη υποβολή του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος από τον υποψήφιο ωφελούμενο νοείται ως δήλωση ότι το εισόδημα του εκκαθαριστικού σημειώματος δεν εμπίπτει στα ως άνω κλιμάκια και στη σχετική μοριοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου