Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η κατάθεση «καταπέλτης» για Αντρίκο!



Νέο έγγραφο-φωτιά που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα για τον Αντρίκο Παπανδρέου φέρνει σήμερα στο φως η «δημοκρατία». Πρόκειται για ένορκη κατάθεση του Μίνωος Ζομπανάκη, φίλου του Αντρίκου Παπανδρέου, η οποία αποτελεί μέρος της δικογραφίας της μήνυσης που έχει καταθέσει ο Αντρίκος Παπανδρέου κατά του Πάνου Καμμένου για συκοφαντική δυσφήμηση αναφορικά με την υπόθεση των CDS.

Μολονότι όμως ο κ. Ζομπανάκης φαίνεται ότι κατέθεσε για να τον εκθειάσει, μάλλον του δημιουργεί νέα προβλήματα: «Τον Ανδρέα Α. Παπανδρέου τον γνωρίζω από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, την
εποχή που ολοκλήρωνε τη διδακτορική του διατριβή με τον νομπελίστα Αμάρτια Σεν (…) Το ήθος και η ακεραιότητα τον συνόδευαν σε όλη του τη σταδιοδρομία. Γνωρίζω καλά ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει τα τελευταία ένδεκα χρόνια, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου αμισθί εδώ και τρία χρόνια προσφέρει τις επιστημονικές του γνώσεις σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, χωρίς να διεκδικεί τίτλους και μισθούς» αναφέρει χαρακτηριστικά στη μαρτυρική του ένορκη κατάθεση ο κ. Ζομπανάκης.

Η πλευρά του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που εντόπισε αυτό το σημείο της κατάθεσης, θεωρεί ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για τον ρόλο του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού κατά την περίοδο της κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας μας. Το επίμαχο διάστημα των τριών τελευταίων ετών, δηλαδή, ο Αντρίκος Παπανδρέου εργαζόταν παράλληλα και ως άμισθος σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος, της εποπτεύουσας αρχής για την έκδοση των ελληνικών ομολόγων.

Αν και ο κ. Παπανδρέου είχε ως αντικείμενο τα θέματα της «κλιματικής αλλαγής», η παρουσία του στην Τράπεζα της Ελλάδας χρήζει εξηγήσεων. Με το που ο αδελφός του Γιώργος ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας τον Οκτώβριο του 2009, διορίστηκε, όπως προκύπτει, και αυτός ως -άμισθος έστω- σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος, εργαζόμενος παράλληλα και στην εταιρία Unigestion, η οποία ήδη ελέγχεται δικαστικά για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της χώρας. Ενα από αυτά που επίσης πρέπει να διευκρινιστούν είναι τι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος η κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη έχει στραφεί στο κατά πόσο η εταιρία Unigestion συμμετείχε σε αγοραπωλησίες ασφαλίστρων κινδύνου και μπορούσε να έχει «εσωτερική πληροφόρηση». Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τον ακριβή ρόλο που είχε στην εταιρία ο Αντρίκος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου