Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Επικριτικοί οι επιχειρηματίες στη Μέρκελ για τους χειρισμούς της τρόικας – Ζήτησαν ρευστότητα και ο ΣΕΒ όχι περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού

- Τι είπαν οι φαρμακοβιομήχανοι στη Μέρκελ στην κλειστή συνάντηση – Όλο το παρασκήνιο

- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα 7 δισ των οφειλών του κράτους κυρίως σε γερμανικές εταιρείες


- Αγωνία των επιχειρηματιών για την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό

- Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες : Τέλος στη δραχμοφοβία

 Μάλιστα μπορεί επικοινωνιακά να μην προβάλλεται έντονα αλλά το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης μπορεί να έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, κυρίως στο κομμάτι της ανάπτυξης. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η γερμανίδα Καγκελάριος συνάντησε ένα κλειστό club «εκλεκτών» παραγόντων της αγοράς στο ξενοδοχείο Hilton μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 Οι επιχειρηματίες που ήταν στη συνάντηση είναι οι: Μιχάλης Μαϊλλης (Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Φρουζής (προέδρος του ΣΦΕΕ), Ιωακείμ Κόχλινγκ (Hochtief), Νικόλαος Νανόπουλος (Eurobank), Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Γιώργος Ζανιάς (ETE), Στέλιος Ζαββός (Zeus Capital Partners), Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ), Byron Vargas Herzberg ( Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) και Πάνος Ξινής (Siemens Hellas).

 Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που πήρε μέρος στη συνάντηση, οι Έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασαν στην κα Μέρκελ τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης. Επί τάπητος τέθηκε το θέμα των 7 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τη γερμανική πλευρά λόγω των φαρμακοβιομηχανιών και άλλων γερμανικών εταιρειών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

 Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα στην απελευθέρωση των αγορών και στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η κα Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κυρίως παρακολουθούσε τις επισημάνσεις του επιχειρηματικού κόσμου και απέφυγε να πάρει θέση ειδικά για το θέμα της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο προϋποθέτει καταβολή δόσης από την τρόικα. Σύμφωνα με το ίδιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείεται να συζητηθούν και συγκεκριμένα επενδυτικά projects.

 Μάλιστα φαίνεται πως οι επιχειρηματίες εξέφρασαν την αγωνία τους για τα προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν κυρίως στο εξωτερικό ενώ δήλωσαν πως και μόνο και μόνο το γεγονός ότι ήρθε η κ.Μέρκελ στην Ελλάδα σε ένα καθεστώς έλλειψης ρευστότητας και δραχμοφοβίας αλλάζει άρδην το κλίμα.

 Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απευθυνόμενος όπως είπε χαρακτηριστικά «στην ηγέτιδα της χώρας όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της Ευρώπης», επεσήμανε ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναπόφευκτο, επισημαίνοντας ότι παραμένει όμως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο και ότι δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν συνοδευτεί από δύο ισχυρότερα πακέτα, ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό.

 Ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση του θέματος και ζήτησε την παρέμβαση της καγκελαρίου προς την τρόικα σε αυτήν την κατεύθυνση.

 Σημείωσε ακόμα ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους, ενώ οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε, υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής. Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού μας.

 Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε ότι η οικονομική και η πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού.

 Ακόμα, διεμήνυσε ότι η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα αντιπαλεύει την κρίση αγωνιζόμενη να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, επενδύοντας δικά της κεφάλαια για να σώσει τις επιχειρήσεις της, καταβάλλοντας ανελλιπώς φόρους και εισφορές, και προσφέροντας στην κυβέρνηση πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Βιώνει, ωστόσο, μια κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας που θα αναιρεθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, μειωθεί το κόστος χρήματος και εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ, πρόσθεσε τονίζοντας: Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εγχώριες και ξένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου