Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η Ρωσία στη μανούβρα

Louis Denghien
Κηδεία ενός από τα θύματα στο Ακτσάκαλε:
θα υπάρχουν αναπόφευκτα άλλα όσο η Τουρκία
θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύς βάση επίθεσης και
οπισθοδρόμησης για τους αντάρτες του ASL
Ένα κείμενο που καταδικάζει «αυστηρά» τα συριακά πυρά και υπενθυμίζοντας στη Δαμασκό την υποχρέωση της να σέβεται το έδαφος των γειτόνων της θα έπρεπε κατ 'αρχήν να ψηφιστεί την Πέμπτη το πρωί ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν ψηφίστηκε ακόμη, η Ρωσία ζήτησε χρόνο για να προτείνει μια αναδιατύπωση αυτής της δήλωσης. Βάζω στοίχημα ότι η ρωσική διπλωματία θέλει ένα κείμενο λιγότερο αυστηρό για τη Δαμασκό, και που ίσως θα λάβει υπόψη τη κατάσταση στην περιοχή των τουρκικών συνόρων, όπου οι αντάρτες έχουν τις βάσεις τους για επιθέσεις στη Συρία.
Τι θα ήθελε η Μόσχα να καταφέρει από τη Δαμασκό ...
Λέγεται ότι η Ρωσία μπορεί να προτείνει μια εξεταστική επιτροπή για το αιματηρό περιστατικό του Ακτσάκαλε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα πιθανότατα αμφιβάλει για τη προέλευση της οβίδας. Η συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει εκφράσει τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τον τουρκικό λαό  -και όχι στη κυβέρνηση Ερντογάν- ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργήσει την επιτροπή έρευνάς της.
Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε σήμερα στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες της χώρας του για το περιστατικό:
«Μέσω του πρεσβευτή μας στη Συρία, μιλήσαμε με τις συριακές αρχές που μας διαβεβαίωσαν (...) ό, τι συνέβη στα σύνορα με την Τουρκία ήταν ένα τραγικό ατύχημα και ότι δεν θα συμβεί ξανά». Ο Λαβρόφ και πρόσθεσε το παρακάτω, το οποίο δείχνει τι θα ήθελε η Μόσχα να καταφέρει από τη Δαμασκό: «Πιστεύουμε ότι είναι θεμελιωδώς σημαντικό η Δαμασκός να το γνωστοποιήσει επίσημα», με άλλα λόγια οι ​​Ρώσοι θα ήθελαν μια επίσημη απολογία, από κράτος σε κράτος.
Τι θα έπρεπε η Μόσχα να απαιτήσει από την Άγκυρα ...
Θα δεχτεί η Δαμασκός; Μας φαίνεται, και σίγουρα θα πρέπει να φαίνεται στη συριακή κυβέρνηση, ότι τέτοια συγγνώμη ή λύπη δεν μπορεί να εκφραστεί, με όλο το κύρος ενός έθνους, παρά μόνο ότι τουλάχιστον, θα γίνεται αναφορά στο ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με τους αντάρτες.
Δεν πρόκειται για «σωτηρία του κύρους της συριακής κυβέρνησης» στα μάτια του κόσμου. Το τι συνέβη στο Ακτσάκαλε είναι μια άμεση συνέπεια της συνενοχής της τουρκικής εξουσίας με τους αντάρτες, οι οποίοι στο Ταλ αλ-Abya μάχονται τον στρατό με την πλάτη στο τουρκικό καταφύγιο. Οι εικόνες που μπορέσαμε και είδαμε τις τελευταίες ημέρες σε αυτό το συνοριακό σταθμό δείχνουν ότι οι μάχες γίνονται μερικές δεκάδες μέτρα από την συνοριακή γραμμή: μια απόσταση που δεν είναι τίποτα για μια σφαίρα ή μια οβίδα.
Αλλά αν, όπως το ελπίζουμε, ο στρατός, μετά την συντριβή του ASL στο Χαλέπι, αναλαμβάνει τον καθαρισμό του συνόλου της περιοχής βόρεια της πόλης, αναπόφευκτα, τέτοια συνοριακά περιστατικά θα συμβούν και πάλι, οι μεγάλες μάχες πλησιάζοντας αναπόφευκτα τη Τουρκία.
θα πρέπει ως εκ τούτου να τονιστεί ο εμπριστικός ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης και να της ζητηθεί να αναλάβει επιτέλους τις  ευθύνες της.
Ελπίζουμε - και πιστεύουμε - ότι η ρωσική διπλωματία έχει πλήρη επίγνωση της στρατηγικής πραγματικότητας, και ότι θα παρέμβει ανάλογα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου