Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ «Χαράτσι» στα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό

«Χαράτσι» στα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό
Την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο χωρίς να ισχύει αφορολόγητο όριο, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως μετά την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης
Περιουσίας.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για το νέο φόρο αλλά εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσής του, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει:
1. Επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο αφού τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφώνονταν στις 100.000 ευρώ αυτομάτως επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από το νέο φόρο και το βάρος των 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να το σηκώσει το 26% των ιδιοκτητών. Με την πρόταση αυτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες.
2. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και ενδεχομένως θα υπερβαίνουν το 2%. Ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν προβλέπει το πρώτο κλιμάκιο με συντελεστή 0,15% να επιβληθεί στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ θα ανέλθει σε 150 ευρώ, ποσό που είναι μικρότερο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η επιβολή φόρου 0,15% σε ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ θα αποδώσει έσοδα 240 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίθηκε περιορισμένο. Έτσι δεν αποκλείεται ο πρώτος συντελεστής να είναι τελικά υψηλότερος, δηλαδή η κλίμακα να ξεκινάει από το 0,2% ή τα πρώτα 100.000 ευρώ να «σπάσουν» σε δυο μικρότερα κλιμάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου