Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Στο μικροσκόπιο η «ανεξαρτησία» του BBC μετά το σάλο της υπόθεσης παιδεραστίας

Στο μικροσκόπιο η «ανεξαρτησία» του BBC μετά το σάλο της υπόθεσης παιδεραστίας
Ο πρόεδρος του BBC Κρις Πάτεν υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου που έχει πληγεί από τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης 200 και πλέον ανηλίκων από τον άλλοτε διάσημο παρουσιαστή του Τζίμι Σάβιλ και τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης, απαντώντας στην τοποθέτηση μιας υπουργού.
Ο Λόρδος Πάτεν διαβεβαίωσε χθες το απόγευμα ότι ο οργανισμός που ελέγχει το BBC και διευθύνει ο ίδιος, το BBC Trust, παίρνει πολύ «σοβαρά τις κατηγορίες σχετικά με τον Τζίμι Σάβιλ και αναγνωρίζει τη σημασία που έχει το να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο BBC».
Με την επιστολή του απάντησε στην υπουργό Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης της Βρετανίας
Μαρία Μίλερ, η οποία έκανε λόγο περί «αληθινών ανησυχιών για την εμπιστοσύνη του κοινού στο BBC», μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Σάβιλ. Ο διάσημος εντός Βρετανίας εκκεντρικός τηλεοπτικός παρουσιαστής, που απεβίωσε το 2011, κατηγορείται ότι διέπραξε δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις στην διάρκεια 40 ετών, ακόμα και μέσα σε εγκαταστάσεις του δικτύου.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να δοθεί η εντύπωση ότι αμφισβητείτε την ανεξαρτησία του BBC», έγραψε ο Πάτεν, πρώην κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ και ευρωπαίος επίτροπος, θυμίζοντας πως το BBC έχει αρχίσει δύο «πλήρεις και ανεξάρτητες» έρευνες για το ζήτημα.
Το BBC είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του κόσμου και αντλεί τα έσοδά του από τους Βρετανούς φορολογούμενους πολίτες--ωστόσο υπερασπίζεται πάντοτε την ανεξαρτησία του από την εξουσία.
Η επιστολή Πάτεν δημοσιεύθηκε μετά την διαδικασία ερωταπαντήσεων στην οποία υποβλήθηκε ο Τζορτζ Εντγουίσλ, ο γενικός διευθυντής του BBC, ο οποίος αντιμετώπισε επιθετικές ερωτήσεις για την «χαλαρότητα» και την «ομερτά» (το νόμο της σιωπής) στο δίκτυο για την υπόθεση Σάβιλ. Ο Εντγουίσλ αναγνώρισε ότι το δίκτυο διέπραξε σφάλμα στα τέλη του 2011, όταν είχε κόψει από την εκπομπή Newsnight που έδινε το λόγο στα θύματα του Σάβιλ, λίγο μετά το θάνατό του.
Το σκάνδαλο αγγίζει επίσης τον πρώην γενικό διευθυντή του BBC Μαρκ Τόμσον, που το Νοέμβριο αναμένεται να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας The New York Times. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, την διεύθυνση της οποία θα αναλάβει, ο Τόμσον διέψευσε ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στην λήψη της απόφασης να κοπεί η έρευνα της εκπομπής Νιούζναϊτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου