Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Στην Alpha η Εμπορική

Στην Alpha η ΕμπορικήΣτην Alpha Bank θα περιέθει εκτός απροόπτου η Εμπορική Τράπεζα και από τη συγχώνευση τους θα προκύψει νέο ισχυρό σχήμα με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών,  με εκταταμένο δίκτυο και μεγάλα μερίδια  σε όλους τους τομείς εργασιών.
Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Credit Agricole - που κατέχει το σύνολο των μετοχών της Εμπορικής - επέλεξε την προσφορά της Alpha,  με την οποία αρχίζει αποκλειστικές διαπραγματεύσειςγια την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες.
Προσφορές είχαν καταθέσει επίσης η Εθνική και η Eurobank. Οι Γάλλοι επέλεξαν την Alpha, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της είναι μικρότερες,  προσφέρει
επαρκεις εγγυήσεις για τη  διατήρηση γραμμής ρευστότητας και έχει την υποστήριξη κρατικού επενδυτικού φορέα του Κατάρ, που είναι βασικός της μέτοχος και θα συμμετάσχει στην επικείμενη ΑΜΚ.

Η ανακοίνωση της Alpha
" Η Alpha Bank ανακοινώνει πως έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole  για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών  της Εμπορικής Τραπέζης .

Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31 Δεκεμβρίου, μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole .

Η Alpha Bank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εξαγοράζει την Εμπορική Τράπεζα  ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά Ευρώ 2,85 δισ. Η Credit Agricole, πέραν της κεφαλαιακής ενισχύσεως  2,3 δισ. τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει  επιπλέον κεφάλαια   0,5 δισ. πριν από την εξαγορά

Επιπροσθέτως, η Credit Agricole  θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους Ευρώ 150 εκατ. μετατρέψιμο σε μετοχές. Η Credit Agricole θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής συμβάσεως.

Η Alpha Bank θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. έναντι συμβολικού ανταλλάγματος σύμφωνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με τη συμφωνία αυτή το ενοποιημένο σχήμα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά Ευρώ 3 δισ. και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλοποιήσεως της Τραπέζης.

Η Alpha Bank, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης. και θα oλοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole μετά την εξαγορά της το 2006. Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε Ευρώ 150 εκατ. ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε Ευρώ 78 δισ., με βάση την 31 Μαρτίου 2012" Αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία, από τη συγχώνευση Alpha -Εμπορικής θα προκύψει ένα  τραπεζικό σχήμα με ευρύτατο δίκτυο,  μεγάλα μερίδια αγοράς σε όλους τους τομείς εργασιών, παρουσία σε 7 χώρες".

Το νέο σχήμα θα  διαθέτει:
- 1.214 καταστήματα (708 στην Ελλάδα και 506 στο εξωτερικό)
- 18.622 εργαζόμενους
- συνολικές καταθέσεις 38,4 δισ. ευρώ
- χορηγήσεις 67,1 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου