Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Επώδυνος συμβιβασμός με τρόικα για εργασιακά Ψαλιδίζονται τριετίες, αποζημιώσεις απόλυσης και συντάξεις. Σύνταξη στα 67.

Επώδυνος συμβιβασμός με τρόικα για εργασιακάΜε έναν ακόμη επώδυνο συμβιβασμό, όπου θυσιάζονται πάλι δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα κλείσει επίσημα τις αμέσως προσεχείς μέρες. Ο συμβιβασμός αφορά τα εργασιακά, όπου οι απαιτήσεις της τρόικας γίνονται εν μέρει δεκτές και η ελληνική πλευρά κάνει ένα βήμα πίσω από τις "κόκκινες γραμμές": Αντί της πλήρους κατάργησης που ζητούσαν οι τροικανοί, οι τριετίες ψαλιδίζονται,  ενώ όπως και οι αποζημιώσεις απόλυσης, για τις οποίες  συμφωνείται μέση λύση.
Η συζήτηση επί των τελικών ρυθμίσεων θα συνεχισθεί μέσω email τη Δευτέρα-Τρίτη και την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών μάλλον θα μπορεί να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς
ολοκληρωμένο το τελικό πακέτο της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες,   για τα δύο εναπομείναντα επίμαχα θέματα η συμφωνία θα προβλέπει
- Μικρές ποσοστιαίες αυξήσεις της τάξεως του 5%  επί του βασικού μισθού ανά τριετία
Πλαφόν 12 μισθών στις αποζημιώσεις απόλυσης εργαζομένων που απασχολούνται πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη, με κάποια μικρή προσαύξηση για όσους  έχουν πάνω από 16 χρόνια.
Τα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου - το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμη "Μνημόνιο",  έχουν ήδη συμφωνηθεί από καιρό τμηματικά.
Για τις συντάξεις, όπως αναφέρεται έχει συμφωνηθεί να περικοπούν ως εξής:
- Κατά 3% στο ποσό 1.000 - 1.400 ευρώ
- Κατά 6% στο ποσό 1.501 έως 2.000 ευρώ
- Τα επιπλέον των 2.000  ευρώ ποσά συντάξεων θα υποστούν ψαλίδισμα 12%
Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζεται από τα 65 στα 67 και για να βγεί κάποιος στη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύει δύο χρόνια παρισσότερο απ΄ ότι μέχρι τώρα.
Στα ειδικά μισθολόγια γίνονται κλιμακωτές περικοπές, που αρχίζουν από 2% σε χαμηλούς μισθούς (κυρίως μάχιμων ενστόλων) και φθάνουν μέχρι και 35% (ανώτεροι δικαστικοί).
Περικόπτονται επίσης τα κάθε είδους  κοινωνικά επιδόματα και η καταβολή τους συναρτάται με την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα. Οποιοι παίρνουν επιδόματα θα υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου