Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Αποζημίωση έως 600 ευρώ για τους επιβάτες που η πτήση τους έχει καθυστέρηση

Αποζημίωση έως 600 ευρώ για τους επιβάτες που η πτήση τους έχει καθυστέρηση
Αποζημίωση έως και 600 ευρώ δικαιούνται οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που οι πτήσεις τους έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ωρών.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απορρίπτοντας αίτημα αεροπορικών εταιρειών για τη μη εφαρμογή της σχετικής απόφασης η οποία είχε ληφθεί το 2009.
Σημειώνεται ότι το 2009 το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι οι
επιβάτες θα πρέπει να αποζημιώνονται όχι μόνο για τις ματαιώσεις πτήσεων, αλλά και για τις πολύωρες καθυστερήσεις εκτός αν αυτές οφείλονται σε «εξαιρετικές συνθήκες» τις οποίες η αεροπορική εταιρεία δεν μπορούσε να αποφύγει.
Έτσι, οι επιβάτες που φθάνουν στον τελικό προορισμό τους τρεις ώρες ή και περισσότερο μετά από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης, μπορούν να αξιώσουν από την αεροπορική εταιρία να τους καταβάλει μια κατ' αποκοπή αποζημίωση, εκτός αν η καθυστέρηση οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις.
Γερμανικά και βρετανικά δικαστήρια ζήτησαν από το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, να επεκτείνει την αρχική του απόφαση ύστερα από την κίνηση των Lufthansa, British Airways, easyJet, TUI Travel και της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών να προσβάλουν την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων.
«Οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις έχουν καθυστέρηση και εκείνοι των οποίων οι πτήσεις ματαιώνονται 'την τελευταία στιγμή' πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.. επειδή οι επιβάτες αυτοί υφίστανται παρόμοια ταλαιπωρία--προπάντων χάσιμο χρόνου» έκρινε το δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι το δίκαιο της Ένωσης προβλέπει ότι οι επιβάτες, σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης τους, λαμβάνουν ως αποζημίωση ένα κατ' αποκοπή ποσό, το οποίο κυμαίνεται από 250 έως 600 ευρώ.
Μαρία Μόσχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου