Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ισπανία: Ύφεση για 5ο διαδοχικό τρίμηνο

Ισπανία: Ύφεση για 5ο διαδοχικό τρίμηνοΓια πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο συρρικνώθηκε η ισπανική οικονομία, δυσχεραίνοντας τις προπάθειες κάλυψης του ελλείμματος που πιέζει τη χώρα να αναζητήσει εξωτερική διάσωση, ενώ τα μέτρα λιτότητας διατήρησαν τον πληθωρισμό σε υψηλό 17 μηνών.
Το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο έως και το Σεπτέμβριο, μετά από κάμψη 0,4% το προηγούμενο. Η κεντρική τράπεζα της χώρας
ανέμενε μείωση 0,4%, σύμφωνα με εκτίμηση που είχε δημοσιοποιήσει στις 23 Οκτωβρίου.
Το ίδιο διάστημα σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,5%. Οι αυξήσεις φόρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας πιέζουν την κατανάλωση (το ΑΣεπτένβριο οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11%), ενώ ενισχύουν παράλληλα τον πληθωρισμό, που απειλεί να αυξήσει κατά 3 δισ. ευρώ το κόστος των συντάξεων.
Αυτό θέτει ένα νέο δίλλημα στον Μαριάνο Ραχόι: Μπορεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό προσαρμόζοντας τις συντάξεις στον υψηλότερο των προσδοκιών πληθωρισμό ή να τροποποιήσει τον νόμο περί κοινωνικών ασφαλίσεων και να αναιρέσει μία από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις του που τηρεί ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου