Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Στα 520 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο



Εως το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου το υπουργείο Εργασίας θα έχει καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Παρότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις, τα συνδικάτα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και περιμένουν θεσμοθέτηση ακόμα πιο χαμηλών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε η τρόικα έχει εκφραστεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο για περαιτέρω μειώσεις έως και 10% στον βασικό μισθό, που σήμερα φτάνει τα 585 ευρώ μεικτά.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επίσημη κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς στο εξής η κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει ενεργά και να καθορίζει
το ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της δημιουργίας ενός «νέου μηχανισμού».

Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιλαμβάνει τις ακόλουθες χαρακτηριστικές ημερομηνίες:
-Ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους έως το τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ήδη η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι αρνείται να συζητήσει το θέμα του κατώτατου μισθού και έχει καλέσει τους εργοδότες να τον θεσμοθετήσουν στα επίπεδα των 751 ευρώ μεικτά. Αυτές ήταν οι κατώτατες αποδοχές πριν από την παρέμβαση του περασμένου Φεβρουαρίου και τη μείωση κατά 22% (585 ευρώ), που ειδικά για νέους έως 25 ετών είναι 32% (510 ευρώ).
-Το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τον νέο μηχανισμό υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου.
-Η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου 2013.
-Η πρώτη εφαρμογή του νέου μηχανισμού, που θα καθορίζει τις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύσει τον Απρίλιο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣΣΕ καθορίζει όχι μόνο το ύψος των κατώτατων αποδοχών, αλλά και τις ωριμάνσεις (τριετίες), που επίσης η τρόικα έχει εκφράσει την επιθυμία να περιοριστούν δραματικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος για θέματα εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, σχολίασε ότι με τη νέα ρύθμιση θα μπορεί «η μνημονιακή κυβέρνηση να φτάσει τον κατώτερο μισθό στα επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ετσι, η χώρα θα μετατραπεί σε ειδική οικονομική ζώνη, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας, ικανοποιώντας τις ορέξεις των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων και των Γερμανών βιομηχάνων».


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου