Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Διακόσιοι νεκροί στη Συρία σε 48 ώρες

La Tribune de Genève

 
  Αντάρτες σε μάχη δίπλα στο καταστρεμμένο τζαμί Tarki al-Bab στο Χαλέπι. (26 Οκτωβρίου 2012) 
Η εκεχειρία που διακηρύχτηκε  στη Συρία για τη μουσουλμανική γιορτή του Al-Adha θάφτηκε απόλυτα αυτό το Σάββατο. Αεροπορικές επιδρομές και συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών έχουν άφησαν περισσότερους από 200 νεκρούς σε σχεδόν 48 ώρες.
Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή για τέσσερις ημέρες με πρωτοβουλία του διεθνούς μεσολαβητή Lakhdar Brahimi, έχει υποστεί την ίδια τύχη με εκείνη του προκάτοχου του Κόφι Ανάν, η οποία είχε επίσης σπάσει σε χίλια κομμάτια μετά από λίγες ώρες τον Απρίλιο.
Αντάρτες και στρατός είχαν υποσχεθεί να αναστείλουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του Eid al-Adha, η μουσουλμανική γιορτή της θυσίας, αλλά είχαν προειδοποιήσει ότι θα απαντούσαν εάν δεχθούν επίθεση.
Αυτό και έγινε. Κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τις παραβιάσεις και τα μέτωπα πήραν φωτιά.
Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν οι κατηγορίες, μια αποστολή παρατηρητών της προηγούμενης κατάπαυσης του πυρός αναγκάστηκε να αποχωρήσει ενώπιον της βιαιότητας των μαχών, ενώ τα ξένα μέσα ενημέρωσης υπόκεινται σε δρακόντειους περιορισμούς για την κάλυψη των συγκρούσεων.
Από την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η βία έχει αφήσει τουλάχιστον 146 νεκρούς την Παρασκευή και 58 το Σάββατο, οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με έκθεση του συριακού Παρατηρητήριου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και σε ιατρικές πηγές.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες μάχονται σε σκληρές μάχες σε πολλά μέρη της χώρας.  
Οι βιαιότητες έκαναν, σύμφωνα με το OSDH, πάνω από 35.000 νεκρούς σε 19 μήνες, και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα για τις γειτονικές χώρες.
«Για δεύτερη ημέρα, οι τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να παραβιάζουν κατάφωρα την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε και σεβάστηκε από την διοίκηση του στρατού», δήλωσε η στρατιωτική διοίκηση σε ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τις χθεσινές κατηγορίες της.
Σκληρές μάχες
«Ο στρατός θα συνεχίσει να κυνηγήσει αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες που ευθύνονται για τις παραβιάσεις και να αντιμετωπίσει σταθερά τα εγκλήματά τους», διαβεβαίωσε το δελτίο τύπου που παρουσιάζει αναλυτικά τις «επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες», επίσημη ονομασία για τους αντάρτες. Την ίδια ώρα, οι αντάρτες αποκάλεσαν την ανακωχή «αποτυχία» και «ψέμα».
«Πώς μπορεί ένα εγκληματικό καθεστώς να σέβεται μια ανακωχή; Είναι μια αποτυχία του Μπραχίμι, η πρωτοβουλία αυτή ήταν θνησιγενής», δήλωσε ο συνταγματάρχης Abdel Jabbar al-Oqaidi, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου των ανταρτών στο Χαλέπι. «Δεν είμαστε εμείς που επιτεθούμε», επιβεβαίωσε. «Δεν μπορούμε πια να μιλάμε για εκεχειρία», δήλωσε ο Rami Abdel Rahman, ο διευθυντής του OSDH.
Απόδειξη ότι ούτε η Δαμασκός, ούτε οι αντάρτες φαίνονται να είναι πρόθυμοι να φιμώσουν τα όπλα τους, βίαιες συγκρούσεις κλόνισαν επίσης το Χαλέπι, τη στρατηγική περιοχή του Maaret al-Noomane (βορειοδυτικά) ή ακόμη του Deir Ezzor (ανατολικά), όπου μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε οκτώ άτομα.
Η αεροπορία, το κύριο πλεονέκτημα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, πραγματοποίησε το Σάββατο επιδρομές στις επαρχίες της Δαμασκού και του Idleb (βορειοδυτικά), όπου πολλοί αντάρτες έχουν καταφύγει, σκοτώνοντας οκτώ άτομα σε μια μόνο επίθεση κοντά στη πρωτεύουσα.
Στην περιοχή του Maaret αλ Noomane, όπου διεξάγεται μια σημαντική μάχη κοντά στην στρατηγική βάση Wadi Deif, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης τους αντάρτες και μάχες συγκλόνισαν την περιοχή γύρω από το στρατόπεδο.
Σε αυτά προστέθηκαν πρωτοφανείς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων πολιτοφυλακών και ανταρτών στο Χαλέπι, όπου σκοτωθήκαν 30 άτομα και 200 ​​αιχμαλωτίστηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με το OSDH.
Η κουρδική μειονότητα θέλει να είναι ουδέτερη
Κάτοικοι μιας κουρδικής γειτονιάς του Χαλεπίου, Achrafiye, δήλωσαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την διείσδυση ανταρτών στο χώρο των Κούρδων που οι Κούρδοι μαχητές προσπάθησαν να εμποδίσει. Η κουρδική μειονότητα θέλει πάντα να είναι ουδέτερη και κρατά αποστάσεις τόσο από το καθεστώς όσο και από την ανταρσία.
Αυτές οι συγκρούσεις προκαλούν φόβο για περισσότερες διαιρέσεις εντός της συριακής κοινωνίας που είναι ήδη αποδυναμωμένη από μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Και νέα ένδειξη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που μπαίνουν  λαθραία στη Συρία, μια ομάδα ανταρτών στο βορρά, δήλωσε ότι κρατεί τον Λίβανο  δημοσιογράφο Fida Itani, από το ιδιωτικό κανάλι του Λιβάνου LBCI, διότι το έργο του «δεν ήταν συμβατό με την επανάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου