Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής: Η Ελλάδα στοχεύει στο να λάβει έξτρα κονδύλια, 43,7 δισ. ευρώ


Ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, όπου διαπιστώθηκε η ραγδαία αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, ανέλυσε με ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους και είναι απολύτως αναγκαίες οι αναπτυξιακές ανάσες, προκειμένου να καμφθούν οι δυνάμεις της ύφεσης. Τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά έγιναν για πρώτη φορά δεκτά από τους ηγέτες της ευρωζώνης, οι οποίοι άναψαν το «πράσινο φως» για τη λήψη της δόσης, μίλησαν με θετικό πνεύμα για την προσπάθεια της Ελλάδας στις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου και αποτύπωσαν στο κοινό ανακοινωθέν την
ικανοποίησή τους για την πρόοδο στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, γνωρίζει ότι αυτά δεν είναι αρκετά προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την παγίδα της ύφεσης και η οικονομία να μπει στον κύκλο της ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό, τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου όσο και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε ο κ. Σαμαράς με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την ηγεσία της Ε.Ε (Μπαρόζο, Ρομπέι), έθεσε την ανάγκη για ένα μίνι πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας, που θα περιλαμβάνει την εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και την απελευθέρωση κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι την άνοιξη να έχουν φανεί τα πρώτα απτά σημάδια ανάκαμψης ή, όπως λένε με τεχνοκρατικούς όρους, να αρχίσει να γυρίζει ανοδικά η καμπύλη της οικονομίας, από την τρομερή ύφεση του 6,5% που αναμένεται να κλείσει τον Δεκέμβριο.
Για το λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς επιδιώκει, εκτός από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, να χορηγηθούν και οι άλλες δύο «οφειλόμενες» δόσεις των 5 και 7,2 δισεκατομμυρίων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα δανειοδότησης, η Ελλάδα έπρεπε να είχε πάρει τη δόση των 31,5 δισ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο δόσεις (των 5 και 7,2 δισεκατομμυρίων) που προβλέπονται για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Συνολικά δηλαδή η ελληνική πλευρά επιδιώκει να λάβει 43,7 δισ., ενώ υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο για 31,5 συν 5 δισ. Τα πρόσθετα ποσά θα χρησιμοποιηθούν ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει φέτος το σύνολο των οφειλών του προς τους προμηθευτές, ενώ συνολικά το πακέτο θα ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας (καθώς 25 δισ. θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και την κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά. 
 
Επιπλέον ο πρωθυπουργός θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση έτσι ώστε να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο που προβλέπει την αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δισ., που θα διατεθούν στη χώρα μας για την υλοποίηση έργων αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ποσό αυτό αναλογεί στη χώρα μας από την ενίσχυση συνολικά της ΕΤΕπ με 180 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά, μάλιστα, να προχωρήσουν και οι διατάξεις που θα προβλέπουν την εγγύηση των καταθέσεων, ενώ η Αθήνα προσβλέπει και στο ενδεχόμενο τελικά η Ε.Ε. να αποφασίσει τα χρήματα που πηγαίνουν για τη στήριξη των τραπεζών να μην προστίθενται στο δημόσιο χρέος. Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει και  επαναπροσδιορισμός της πολιτικής για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, καθώς τα κονδύλια είχαν αποφασιστεί με γνώμονα τις ανάγκες των κρατών-μελών πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Η εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, αλλά και από την επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ, που σήμερα γίνονται με προβληματικό τρόπο.
Ο κ. Σαμαράς, έχοντας στα χέρια του την υποστήριξη των Ευρωπαίων και με το κλίμα στο εξωτερικό για την Ελλάδα να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, θα επιδιώξει μέσα στο επόμενο διάστημα να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα με την Τρόικα έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικαστικές εξελίξεις και να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης. Τα χρονοδιαγράμματα, πάντως, παραμένουν ασφυκτικά με το ελληνικό θέμα να συζητείται αρχικά στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη στις 25 Οκτωβρίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά και η έκτακτη σύνοδος του Euroworking Group στις 29 Οκτωβρίου. Λογικά μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κατατεθεί και η έκθεση της Τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πάντα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, όπου και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν για να αποφασίσουν για την εκταμίευση των 31,5 δισ.
 
 
 Mέχρι τις αρχές Νοεμβρίου η ψήφιση των μέτρων
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για πιθανές διαρροές καθώς το δίλημμα που θα τεθεί είναι σαφές
 Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν πως θα καταφέρουν τελικά τα μέτρα να έρθουν στη Βουλή και να περάσουν παράλληλα με τον Προϋπολογισμό την ίδια χρονική περίοδο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Δηλαδή θα πρέπει να ψηφιστούν τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά μέτρα και παράλληλα και ο Προϋπολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δηλώνουν πως η εκταμίευση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και την επομένη της λήψης της σχετικής απόφασης από τους Ευρωπαίους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για πιθανές διαρροές που μπορεί να υπάρξουν κατά την ψηφοφορία, καθώς εκτιμούν πως πλέον το δίλημμα που θα τεθεί θα είναι σαφές και πως οι βουλευτές με τη στάση τους θα πρέπει να πουν «ναι» ή «όχι» στα 31,5 δισ. που θα περιμένουν να εκταμιευθούν.
Ομως ταυτόχρονα γνωρίζουν πως τα σκληρά μέτρα θα δημιουργήσουν νέες εντάσεις σε κοινωνικό επίπεδο, αν και θεωρούν πως ο ελληνικός λαός θα επιδείξει για μία ακόμα φορά την κατάλληλη ωριμότητα με δεδομένο ότι, όπως τονίζουν, αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, χτύπησε καμπανάκι τονίζοντας πως «η κυβέρνηση συνασπισμού διατηρεί την ενότητά της αλλά η κοινωνική συνοχή έχει φτάσει στα όριά της. Ελπίζω η επόμενη δόση να παράσχει ανάσα ζωής. Η χώρα κρατάει παρά τη δραματική άνοδο της ανεργίας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου