Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟ ΔΙΜΗΝΟ Καταθέσεις 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες

Καταθέσεις 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες
Εισροές καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό σύστημα εκτιμούν οι τραπεζίτες για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Σεπτέμβριο οι εισροές καταθέσεων ανήλθαν σε ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ και άλλο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εισέλθουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο τέλος Οκτωβρίου. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Σεπτέμβριο, θα ανακοινωθούν αύριο.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η θετική αυτή τάση, δηλαδή η μεταφορά των καταθέσεων από τα
«σεντούκια» στις τράπεζες, προέρχεται από το γεγονός ότι οι καταθέτες θεωρούν ότι απομακρίνεται σταδιακά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι οι καταθέσεις που διατηρούνται ακόμα είτε στα λεγόμενα «σεντούκια», είτε στο εξωτερικό, είναι δεκάδες δισεκατομμύρια.
Τραπεζικοί εξηγούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, σαν αυτή που διανύει τώρα η χώρα, επιστρέφουν πρώτα μικροκαταθέσεις που διατηρούνται σε κρυψώνες στα σπίτια. Έπειτα ακολουθούν οι καταθέσεις που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό και που οι ιδιώτες κάτοχοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαχείρισης λόγω του ότι τα ποσά δεν είναι πολύ μεγάλα.
Στη συνέχεια, αν και εφόσον απομακρυνθεί πλήρως ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και δοθούν και κίνητρα επιστροφής, ενδέχεται να ακολουθήσουν τα πολύ μεγάλα ποσά (smart money) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, οι καταθέσεις παρουσίασαν οριακή πτώση (0,3%), έναντι του Ιουλίου και είχαν ανέλθει σε 153,4 δισ. ευρώ.
Ελένη Κομίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου