Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τουρκία: 20χρονη Γαλλίδα κινδυνεύει με κάθειρξη γιατί διαδήλωνε Στη Γαλλία έχουν μαζευτεί 125.000 υπογραφές συμπαράστασής της


Τουρκία: 20χρονη Γαλλίδα κινδυνεύει με κάθειρξη γιατί διαδήλωνε

Φυλακή στην Αττάλεια, Τουρκία -φωτ.αρχείου [EPA/TOLGA BOZOGLU]



Ξεκίνησε χθες στο κακουργιοδικείο της Προύσας η δίκη της 20χρονης φοιτήτριας - ακτιβίστριας Σεβίλ Σεβιμλί η οποία κινδυνεύει με 32 χρόνια κάθειρξη. Η νεαρή ακτιβίστρια αντί να ετοιμάζεται για τα φοιτητικά έδρανα του Πανεπιστημίου της Λυών όπου και σπουδάζει βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή ποινή κάθειρξης 32 χρόνων. Η τουρκική δικαιοσύνη την παρέπεμψε να δικαστεί με την κατηγορία της ηγετικής ένταξης στην εκτός νόμου ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα), όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»

Το έγκλημά της; Ότι έχει συμμετάσχει σε διαδηλώσεις και ότι σε έρευνα στο σπίτι της στην Τουρκία
- όπου βρισκόταν στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών με το πρόγραμμα Erasmus -  βρέθηκαν βιβλία μεταξύ των οποίων το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Η Σεβίλ συνελήφθη σπίτι της στην Τουρκία στις 10 Μαΐου. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Φιγκαρό ο Ρεϊνάλ Μποφόρ, ιδρυτής της Ένωσης Ευρωπαϊκή Τουρκία, τώρα κινδυνεύει να καταδικαστεί, όχι σε 12 ετών κάθειρξη, για την υποτιθέμενη ένταξή της σε παράνομη οργάνωση, αλλά με 32 χρόνια, καθώς το κατηγορητήριο την μετέτρεψε σε ηγέτιδα της οργάνωσης, όταν δήλωσε στον Τύπο «αλληλέγγυα με τους άλλους φυλακισμένους φοιτητές»!

Μόνο μέσα στο 2012 έχουν συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία περισσότεροι από 700 φοιτητές και μαθητές, κυρίως επειδή υποστήριζαν τους Κούρδους ή τους αλεβίτες, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»

Στη Γαλλία διεξάγεται μεγάλη κινητοποίηση υπέρ της νεαρής -η επιτροπή υποστήριξής της έχει συγκεντρώσει 125.000 υπογραφές. Ομως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα και η Σεβίλ θεωρείται από τις τοπικές αρχές απλή τουρκάλα πολίτης.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=476634

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου