Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ 18,4% Bloomberg: Υφεση στην Ελλάδα όπως στις ΗΠΑ το 1929

Bloomberg: Υφεση στην Ελλάδα όπως στις ΗΠΑ το 1929
«Η μεγαλύτερη αθροιστική μείωση παραγωγής ανεπτυγμένης χώρας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» συμβαίνει στην Ελλάδα αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 3 χρόνια και συμπληρώνει πως η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2013.
«Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 δείχνει ότι πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία» δηλώνει
στο πρακτορείο ο Βασίλης Μοναστηριώτης, του London School of Economics και συμπληρώνει: «Η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα φύγει όταν τελειώσει η κρίση. Και θα είναι πολύ επικίνδυνη εάν δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία».Το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% την περίοδο μετά το 1929 που οδήγησε στην αναρρίχηση του Αδόλφου Χίτλερ στην καγκελαρία.
Εάν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 4% το 2013, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Λετονία και θα γίνει η χώρα που έχει βιώσει την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία της χώρας της Βαλτικής συρρικνώθηκε κατά 20,7% την τριετία που ξεκίνησε το 2008.
Το πρακτορείο αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και το νέο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 – 2014.
Το δημοσίευμα κλείνει με το εξής σχόλιο της Barbara Ridpath, διευθύνουσα σύμβουλο του Ιnternational Centre for Financial Regulation. «Η Ελλάδα τα έκανε όλα αυτά χωρίς να πετύχει τίποτα. Αυτό είναι λυπηρό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου