Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ 18 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ! Αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών - Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο από το 2013

Αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών - Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο από το 2013
Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Εθνους του Σαββάτου, ενώ εάν δεν δοθεί η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα της διετίας 2013-14 θα φτάσουν τα 18 δισ!
Την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ληφθούν, επίσης αναδρομικά στο σκέλος των εσόδων, στη «μαύρη τρύπα», ύψους 1 δισ. ευρώ, που προέκυψε
τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον ΕΟΠΥΥ.
«Είναι ένα μεγάλο φασούλι, μη αναμενόμενο, που λέγεται ΕΟΠΥΥ», είπε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος παράγοντας, προσθέτοντας ότι για την κάλυψη αυτής της τρύπας περικόπτεται επιπλέον και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, φαίνεται ότι «κλειδώνουν» για το 2013 πρόσθετα μέτρα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ προστέθηκε και το «καυτό» ζήτημα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που ζητεί η τρόικα να ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Πριν την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζει περίπου στις 15 Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη σημερινή μαραθώνια (άνω των επτά ωρών) συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, «άνοιξε» ουσιαστικά όλο των πακέτων των μέτρων, όπως είναι το δημοσιονομικό (τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία), οι προαπαιτούμενες δράσεις βάσει του Μνημονίου, αλλά και οι νέες που προσέθεσε η τρόικα (εργασιακά), καθώς και το μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας για ριζική ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ότι κατ' αυτόν «το πρόβλημα δεν είναι η αγορά εργασίας, αλλά η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών». Ενώ, σχετικά με το θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο οποίο εμμένει η τρόικα, ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών προτιμά την έκφραση "διαθεσιμότητα"». Ενώ, επανέλαβε ότι τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα καταργηθούν από το 2013 και όχι αναδρομικά.

Νέο κούρεμα σημαίνει έξοδος από το ευρώ
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών, που θεωρούν ότι «νέο κούρεμα χρέους σημαίνει έξοδος από το ευρώ», εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία, καθώς «πάρα πολλοί επενδυτές περιμένουν για να έρθουν να επενδύσουν». Και προανήγγειλε ότι, τότε «το 2013 θα είναι χρονιά έκπληξη».

Σημειώνεται, επίσης, ότι εάν δοθεί η επιμήκυνση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό το 2013, ενώ προσδιορίζεται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014, σε 3% του ΑΕΠ το 2015 και σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Στις σημερινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αύριο θα συναντηθούν με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (13.00), ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (14.00) και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης (16.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου