Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

13.500 (!) ύποπτοι για «ξέπλυμα»



Σαφείς υπαινιγμούς ότι η λίστα με τα 54.246 ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 εμπεριέχει και διακινητές μαύρου χρήματος άφησε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Μ. Χρυσοβελώνη, ο κ. Μαυραγάνης αποκάλυψε ότι οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν ότι στο 25% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία με τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος.

«Εχουμε ζητήσει απ' όλα αυτά τα πρόσωπα (σ.σ.: περίπου 13.500) να δικαιολογήσουν την
αναντιστοιχία και σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα» είπε ο υφυπουργός. Ο κ. Μαυραγάνης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη λίστα ένα μικρό περιουσιολόγιο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. «Ο συγκεκριμένος έλεγχος έχει μπει σε προτεραιότητα από τα ελεγκτικά όργανα. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους των εμβασμάτων είναι ότι η κοινωνία δεν μπορεί να βλέπει τα βάρη να τα επωμίζονται συνεχώς οι αδύναμοι» είπε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων.

Εχει ωστόσο ενδιαφέρον ότι ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε με νόημα ότι, για να ζητήσει στοιχεία η Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, θα πρέπει να υπάρξουν θεμελιωμένα στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν υπόνοιες για ξέπλυμα. «Για να μπορέσει να ζητήσει πληροφορίες η Αρχή, θα πρέπει να διατυπώσει πραγματικά περιστατικά» είπε ο κ. Μαυραγάνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα δεν υπάρχουν τέτοια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στη λίστα με όσους Ελληνες πολίτες αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο μέχρι τις 31/12/2010. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τεκμαίρεται ότι έχουν ήδη προκύψει στοιχεία, τα οποία ερευνώνται προκειμένου να προχωρήσουν οι καταλογισμοί φόρων. Επανέλαβε ωστόσο ότι προτεραιότητα έχει πάρει η λίστα των εμβασματούχων.

Η κυρία Χρυσοβελώνη, από την πλευρά της, ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο και πριν από το 2009, γεγονός που ο υφυπουργός δεν το απέκλεισε.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου