Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ρεκόρ 13 μηνών στο Χρηματιστήριο

Ρεκόρ 13 μηνών στο Χρηματιστήριο
Ρεκόρ 13 μηνών έκανε σήμερα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ανήλθε στις 849,82 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,78%. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους χρηματιστές και τους συμμετέχοντες τόσο το αποτέλεσμα όσο και οι ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις του Γ.Δ. και των τιμών των μετοχών.
Το σκηνικό διατηρήθηκε αισιόδοξο χάρη σε φήμες που κυκλοφόρησαν και σε νέες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που επανέλαβε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Επίσης υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος η αξία των ομολόγων που έχουν «κουρευτεί» η ονομαστική τους αξία θα υπολογιστεί στο 100% και όχι στη τρέχουσα τιμή η οποία να σημειωθεί κυμαίνεται στο 30. Οι φήμες
είχαν ως επίκεντρο τον ΟΤΕ. Χρηματιστές αναμένουν ότι η διοίκηση θα προχωρήσει σε συμφωνίες οι οποίες θα φέρουν έσοδα στον Οργανισμό. Στα θετικά της συνεδρίασης ήταν και η άνοδος κατά 5,35% της μετοχής της Coca – Cola. Η τιμή της ανήλθε στα 17,91 ευρώ.
Επίσης η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 5,58% και διαμορφώθηκε στα 4,36 ευρώ.
Σε θετική τροχιά κινήθηκε και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η Alpha Bank είχε κέρδη ύψους 4,08% στα 2,05 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα ανέβηκε 0,9% στα 2,25 ευρώ.
Οι αναλυτές ήταν και αυτοί με τη σειρά τους αισιόδοξοι αφού ο Γ.Δ. έκανε κορυφή στις 850 μονάδες. Οι ίδιοι ευελπιστούν ότι η επόμενη κίνηση τους θα έχει ως στόχο τις 900 μονάδες. Στελέχη της αγοράς βλέποντας όμως ότι καυτά θέματα παραμένουν ανοικτά ανάμεσα στην τρόικα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα γεγονότα να είναι διαφορετικά απο τα προσδοκώμενα.
Χρηματιστές που έχουν επικοινωνία και επαφές με ξένους επενδυτές διαπιστώνουν κινητικότητα αλλά δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο επενδυτικός τους ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος.
Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η άνοδος των τιμών των μετοχών απο το Σεπτέμβριο καθοδηγείται απο κερδοσκοπικές κινήσεις ενώ στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή και οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν δεν αποκλείεται οι τιμές των μετοχών να υποστούν καθίζηση. Στο σύνολο της αγοράς με κέρδη έκλεισαν 82 μετοχές , 58 με ζημιές και 146 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε σε 54,4 εκατ. ευρώ.
 Ρεπορτάζ, Νίκος Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου