Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

«Πράσινο» για τη δόση στις 12 Νοεμβρίου



Ημερομηνία «μηδέν» για την Ελλάδα είναι η 12η Νοεμβρίου. Στη Σύνοδο του Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ., ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το ποσό αν σε αυτό προστεθεί και η δόση των 5,1 δισ. που θα πρέπει να καταβληθεί αρχές Ιανουαρίου. Ερωτηματικό παραμένει εάν η δόση δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση ή θα μπει στον ειδικό λογαριασμό στον οποίο αναφερόταν στο δημοσίευμά του το «Spiegel».

Βέβαια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να «κλειδώσουν» τις επόμενες μέρες τα μέτρα, να
συμφωνηθούν με την τρόικα και να ψηφιστούν στις αρχές Νοεμβρίου -το αργότερο- από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση η «πτώχευση» θα είναι όχι προ των θυρών αλλά εντός, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής αποκάλυψε το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την Ελλάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι η χώρα μας έκανε μεγάλη πρόοδο τελευταία» είπε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να επισπευσθεί η εκταμίευση της δόσης.

«Τους είπα ότι η ελληνική κοινωνία είναι στα όριά της, η ανεργία έγινε εφιαλτική, τα ταμειακά αποθέματα αρκούν ως τις 16 Νοεμβρίου» επισήμανε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας με έμφαση ότι ο κάθε Ελληνας περνά ένα μεγάλο δράμα. Το αίμα της οικονομίας που είναι η ρευστότητα έχει φτάσει στο μηδέν. Οι νέοι δεν έχουν πλέον όνειρα. Αυτό δεν είναι Ευρώπη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας την ανάγκη να πάρει άμεσα και ολόκληρη τη δόση των 31 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε μάλιστα και μια δήλωση του Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη δική του παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής. «Μετά την παρέμβασή μου ο Μπαρόζο τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της».

Τέλος για πρώτη φορά ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε δημόσια τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης και πρόσθεσε ότι με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ενωμένοι σαν γροθιά και θα τα λύσουν όλα.

Πρόσθεσε ότι βρήκε κατανόηση στις αγωνίες του από τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Το κλίμα έχει αλλάξει. Η μόνο δήλωση της ευρωζώνης που έγινε ήταν για την Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει στην Ευρώπη η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, όπως πάει, μπορεί να τα καταφέρει.

Οσον αφορά το θέμα της επιμήκυνσης, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει η συμφωνία μετά την έκθεση της τρόικας και όταν καμφθούν ορισμένες διαφωνίες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των εταίρων».

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο ανασχηματισμό είπε ότι υπάρχουν προβλήματα και κενά στην κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις κυβερνήσεις, και άφησε να εννοηθεί ότι μετά την τελική συμφωνία με την τρόικα, την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης θα γίνει ανασχηματισμός.

Τέλος ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, όσο και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ενώ στη συνάντηση που είχε (την τρίτη μέσα σε λίγες μέρες) με την κυρία Μέρκελ η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει, έχουν υλοποιηθεί πολλά μέτρα θέλουμε να υπάρξει ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου