Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ζημιά €114 εκατ. για το Κράτος από τις συντάξεις - μαϊμού

Ζημιά €114 εκατ. για το Κράτος από τις συντάξεις - μαϊμούΣτα 114 εκατ. ευρώ υπολογίζεται -μέχρι στιγμής- η ζημιά που υφίσταται το Κράτος από την καταβολή συντάξεων - μαϊμού και επιδομάτων σε μη δικαιούχους, βάσει των περιπτώσεων πλασματικών συνταξιούχων πλη του Δημοσίου που έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ήδη έχουν αποκαλυφθεί 11.000 περιπτώσεις πλασματικών συντάξεων (πλην Δημοσίου) και έχει δρομολογηθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση των αρχείων των ασφαλιστικών ταμείων με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με προοπτική να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως
εισπραχθέντα ποσά απ' αυτούς που δεν τα δικαιούται.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι η λειτουργία μηχανογραφικού συστήματος από τις αρχές του 2013, το οποίο θα αποτυπώνει αυτόματα και θα ενημερώνει τα ασφαλιστικά ταμεία για οποιαδήποτε αλλαγή της οικογενειακής/δημογραφικής κατάστασης των δικαιούχων (θάνατος, γάμος)

Στην έως τώρα απογραφή του ΙΚΑ 150.000 συνταξιούχοι δεν προσήλθαν στην πρόσκληση ταυτοποίησης των στοιχείων τους. Μετά και από την τελευταία παράταση που δόθηκε, η απογραφή του ΙΚΑ λήγει την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου. Όσοι δεν προσέλθουν έως τότε, θα πρέπει αυτοπροσώπως ή με νόμιμο πληρεξούσιο με πρόσφατες ημερομηνίες στα σχετικά πιστοποιητικά, για να εισπράξουν τη σύνταξη Νοεμβρίου, ειδάλλως θα διακοπεί.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα κατά τόπους υποκαταστήματα και Παραρτήματα του ΙΚΑ οι ηλικιωμένοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα "Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων" βάσει του Ν. 4052/01.03.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου