Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμαράς στους ΝΥ Times: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ


"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ" δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times τονίζοντας ωστόσο ότι οι όροι για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη έχουν αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό κόστος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν στον Αντώνη Σαμαρά την τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για σταθερότητα. Ωστόσο η εφημερίδα γράφει πως η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι διόλου διασκεδαστική υπόθεση. "Πιστεύετε ότι θα ήταν κανείς ευτυχής ως πρωθυπουργός της Ελλάδας;" ρώτησε ο πρωθυπουργός τον δημοσιογράφο που έπαιρνε τη συνέντευξη. "Είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Είναι μόνο πόνος".
Μετά μια εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων στην Ελλάδα και την Ισπανία κατά των νέων μέτρων λιτότητας και της ανεργίας που καλπάζει και έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, ο έλληνας πρωθυπουργός καλεί τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει "αυτό το νέο κοινωνικό φαινόμενο" που σαρώνει την Ευρώπη.
Η ανεργία είναι υπ΄αρθμόν ένα πρόβλημα, το ποσοστό της ανέρχεται στο 24% και συνεχώς αυξάνεται και στους νέους ξεπερνά το 50%, εξηγεί ο πρωθυπουργός.
"Αυτό είναι προϊόν της τεράστιας κρίσης και ύφεσης στην οποία βρισκόμαστε. Συνεπώς οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους συμμάχους μας της Δύσης τονίζοντας ότι αν αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ισπανία και αύριο σε άλλες χώρες, τότε πρέπει να διασφαλίσουν πως το φαινόμενο δεν θα ενταθεί".
"Εμείς αλλάζουμε αλλά ταυτόχρονα εσείς πρέπει να μας βοηθήσετε". Διαφορετικά, τόνισε, θα μπορούσε να είναι "το τέλος της Ελλάδας".
Τα κύματα των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα είναι "μείζον πρόβλημα", το οποίο θα επιδεινωθεί αν η κρίση στη Συρία κλιμακωθεί και περισσότεροι πρόσφυγες εισέλθουν στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα. "Οι λαθρομετανάστες έχουν καταλάβει την Αθήνα" προκαλώντας ήδη πρόβλημα δημόσιας υγείας και αύξηση της εγκληματικότητας, ανέφερε.
Όταν ρωτήθηκε αν βιώνει δυσκολίες όπως αυτές που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες, ο Σαμαράς απάντησε: "Καθένας από εμάς αντιμετωπίζει δοκιμασίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο" και πρόσθεσε ότι συμπάσχει με τον ελληνικό λαό, "νιώθω τον πόνο τους κάθε δευτερόλεπτο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου