Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσίευμα Sunday Times για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν Η Noble Energy, αναφέρεται, χρειάζεται έναν ισχυρό εταίρο για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η Αμερικανική εταιρεία Noble Energy και οι συνέταιροι της έχουν αναθέσει στη Τράπεζα HSBC τη πώληση μεριδίου 30% για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του οικοπέδου φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ, η οποία θα στοιχίσει δισεκατομμύρια λίρες, γράφει την Κυριακή η εφημερίδα Sunday Times.Η εταιρεία, αναφέρεται, χρειάζεται έναν ισχυρό εταίρο για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς επίσης και βοήθεια  "στην πλοήγηση των δύσκολων πολιτικών υδάτων"  που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο που περιέχει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Ισραήλ για 25 χρόνια  αλλά και αρκετό για εξαγωγές στην Ευρώπη και αλλού.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν, προστίθεται, έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του.Το Λεβιάθαν βρίσκεται, όπως γράφει η εφημερίδα, σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα χωρικά ύδατα, μεταξύ  Ισραήλ και Λιβάνου, και η οργάνωση Χεζμπολλάχ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για κλοπή φυσικού  αερίου που ανήκει στο Λίβανο.

H εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, γράφει ότι η Noble Energy θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να ελκύσει διεθνείς εταιρείες, όπως η ΒP και η Exxon Mobil επειδή δεν θα επιθυμούσαν να διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους με χώρες στη Μέση Ανατολή  όπου έχουν σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Πιθανότερο είναι να επιδείξουν ενδιαφέρον ρωσικές και κινέζικες κρατικές εταιρείες, αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν οδηγήσει στη πιθανότητα για κατασκευή  υποθαλάσσιου αγωγού από το οικόπεδο Λεβιάθαν στην Κύπρο,  όπου θα γινόταν η ρευστοποιήση του και στη συνέχεια η φόρτωση του σε πετρελαιοφόρα για εξαγωγές.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, καταλήγει το δημοσίευμα, επισκέφθηκε το Φεβρουάριο τη Κύπρο, όπου είχε συνομιλίες για την ανάπτυξη του εργου.
http://kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου