Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

«Stern»: Οφείλουμε στην Ελλάδα 370 δισ.



Απλά μαθήματα ιστορίας και μαθηματικών αποφάσισε να κάνει το γερμανικό περιοδικό «Stern» στους συμπολίτες του και να τους μιλήσει για τα λεφτά των πολεμικών αποζημιώσεων που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα.

«Απλά μαθηματικά για απλούς ανθρώπους - και όχι πολιτικούς. 37.000.000 ευρώ είναι το ποσό που η Γερμανία έδωσε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της σωτηρίας του ευρώ. Σε σχέση με τα 300 δισ. ευρώ που οι Ελληνες θα ήθελαν να εισπράξουν από τους Γερμανούς, αυτό το ποσό είναι ελάχιστο. Αυτό το ποσό το γνωρίζει κάθε Ελληνας μαθητής. Είναι αυτό που θα έπρεπε να δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα για τις καταστροφές
και τις θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου». Το ρεπορτάζ τονίζει, μάλιστα, ότι με τους τόκους το ποσό ανεβαίνει στα 370 δισ. ευρώ και συμπληρώνει: «Είναι γεγονός ότι οι Ελληνες ήταν από αυτούς που υπέφεραν τα μέγιστα όσο οι ναζί είχαν την εξουσία. Η θέλησή τους να αντισταθούν αποδείχθηκε θανάσιμη γι’ αυτούς. Για τη Γερμανία, ωστόσο, δεν υπήρξε ούτε υπάρχει θέμα αποζημιώσεων».

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι το Βερολίνο δεν δικαιούται να έχει αξιώσεις από την Αθήνας καθώς και την πληροφορία ότι η Γερμανία είχε υποσχεθεί στην Ελλάδα ότι θα της δώσει 30.000 τόνους βιομηχανικών προϊόντων αξίας περίπου 25.000.000 δολαρίων, δηλαδή σημερινής αξίας 2 δισ. ευρώ, αλλά αυτά τα προϊόντα δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι ειδικοί δεν περιμένουν εντυπωσιακές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για τις αποζημιώσεις κι αυτό γιατί δεν πρέπει να δημιουργηθεί κανένα προηγούμενο.

Πρόσφατο δημοσίευμα, εξάλλου, στη γερμανική έκδοση των «Financial Times» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία έχει ήδη εγκρίνει αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μόνο που τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στον παραλήπτη τους», όπως τονίζει ο καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου