Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας: "Αποκυήματα της φαντασίας" το δημοσίευμα του Spiegel για "τρύπα" 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έλλειμμα στον προϋπολογισμό περίπου 20 δισ. ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθει στους όρους για έκτακτη βοήθεια, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία που έχει συλλέξει η τρόικα.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα "άναψε φωτιές" αφού δεν είναι λίγες οι φορές που παρόμοια δημοσιεύματα του πριοδικού για την Ελλάδα έχουν επαληθευτεί μετά από λίγο καιρό. Από την πλευρά της Αθήνας ωστόσο υπήρξε διάψευση με τον υπουργό Οικονομικλων Γ. Στουρνάρα να χαρακτηρίζει τα όσα ναφέρει το δημοσίευμα για "τρύπα" 20 δισ., δηλαδή σχεδόν διπλάσια, "αποκυήματα της φαντασίας".
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας από τους πιστωτές, μόνο όταν κλείσει το έλλειμμα. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένει από τον Ιούνιο την επόμενη δόση του πακέτου, περίπου 31 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ρωτήσει αρκετές φορές εάν οι πιστωτές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος των χρεών της χώρας, επισημαίνει το περιοδικό, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του.

Το Der Spiegel κάνει λόγο -εκτός αυτού- για μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δανειακή δόση. Η Κομισιόν επιμένει ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι βιώσιμα στοιχεία θα μπορέσουν να παρουσιαστούν το νωρίτερο τον Νοέμβριο.
 
Το περιοδικό αποδίδει τη γερμανική στάση για αναβολή της απόφασης στην τακτική του Βερολίνου που αφορά και άλλα θέματα. Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην Λευκωσία ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η δανειοδότηση της Ισπανίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης θα πρέπει να κατατεθεί ως ενιαίο πακέτο σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των χωρών του ευρώ. Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Σόιμπλε στράφηκε κατά της ταχείας προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό διάσωσης. Ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε νέα αναταραχή, τη στιγμή που η χώρα μπορεί ακόμη και δανείζεται με ευνοϊκούς όρους στις χρηματαγορές.
Αυτή η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών πιθανώς να συνδέεται με την εμφανή προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών να αποφύγουν ως τις αμερικανικές εκλογές αρχές Νοεμβρίου χειρισμούς που πιθανώς θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα έθεταν σε κίνδυνο την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.
 
Θα γίνει δεύτερο κούρεμα;
 
Ο γερμανόφωνος τύπος δημοσιεύει διάφορα σενάρια για ενδεχόμενο δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετά το φετινό PSI και με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
«Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ. «Ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει όλο και πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι αυτό έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα και χρησιμεύει απλώς για την πληρωμή δανείων και τόκων» εξηγεί η εφημερίδα.
 
Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα εξηγεί ότι το πρόσφατο PSI για τους ιδιώτες πιστωτές δεν απέφερε την αρχικά υπολογιζόμενη απομείωση χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, η τελική ελάφρυνση περιορίζεται στα 36 δισ. ευρώ. Συμπέρασμα: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δεύτερο κούρεμα χρέους. Αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών, που έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του ελληνικού ΑΕΠ. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη ανεπίσημα σενάρια για μείωση των απαιτήσεων αυτών κατά 30% και θεωρούν μάλλον λογικό το κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Για παράδειγμα η ΕΚΤ διατηρεί ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχει αγοράσει στο 35% της αξίας τους, κατά μέσο όρο».
.
«Το κούρεμα μπορεί να γίνει απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζει η γερμανική έκδοση των Financial Times, επικαλούμενη «κύκλους της ευρωζώνης». Ωστόσο υποστηρίζει ότι «ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ θα συμμετείχαν σε ένα τέτοιο κούρεμα» Και αυτό γιατί «το ΔΝΤ επιμένει να διατηρήσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και σχεδόν πάντοτε μέχρι σήμερα έχει πάρει πίσω τα χρήματά του, ενώ η ΕΚΤ διατυπώνει το επιχείρημα ότι ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί παρά έμμεση κρατική χρηματοδότηση».
 
«Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αιώνια συζήτηση περί ευρω-διάσωσης» διαπιστώνει η Frankfurter Allgemeine και εξηγεί: «Η ΕΚΤ έχει εξαγγείλει αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης χωρίς όριο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κατ΄αρχήν εγκρίνει τον μηχανισμό διάσωσης ESM. Και οι δύο αυτές αποφάσεις αποφορτίζουν βραχυπρόθεσμα την έντονη πίεση στους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία».
 
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στρέφει την προσοχή της στην προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να μην συνυπολογιστούν τελικά στο χρέος τα κονδύλια που εκταμιεύονται για ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Κάτι τέτοιο προσκρούει στους κανόνες. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγκρίνουν αυτό το τέχνασμα» τονίζει η εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζει ότι «είναι άδικο, αλλά και ανάρμοστο να κατηγορεί κανείς την Ισπανία ότι κάνει κόλπα. Η Μαδρίτη δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ισπανία πρέπει να γίνει ο κυματοθραύστης που θα συντρίψει τις ορδές των κερδοσκόπων. Η Ισπανία πρέπει να αντέξει, γιατί έτσι θα προστατεύσει και την Ιταλία, ίσως μάλιστα ακόμη και τη Γαλλία- δύο χώρες τις οποίες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ, θα πρέπει με κάθε τίμημα να τις κρατήσουμε μακριά από το στόχαστρο των αγορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου