Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πως και η Shell πάει για τα πετρέλαια του Κουρδιστάν;


Μια εξέλιξη με μεγάλη σημασία κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες σε εξειδικευμένους στον ενεργειακό τομέα ιστοχώρους. Σύμφωνα με την αποκάλυψη, η εταιρία Shell (Βρετανία – Ολλανδία), εξετάζει και αυτή το ενδεχόμενο ανάμιξής της στο ιρακινό Κουρδιστάν… Η περιοχή φιλοξενεί περί τα 45 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των αποθεμάτων του Ιράκ που υπολογίζονται σε 143 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ η χώρα διαθέτει το 8,7% των παγκοσμίων αποθεμάτων.
Η Shell βλέποντας ότι πέραν από τις «φωνές» της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης οι συνέπειες στις ανταγωνίστριές της ExxonMobil (ΗΠΑ) και Total (γαλλική), αλλά και της ρωσικής Gazprom, οι συνέπειες είναι αμελητέες, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσει στην περιοχή και φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση.
Το ζητούμενο είναι να μην επηρεαστούν οι δραστηριότητες της εταιρίας στην εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Majnoon» στο νότιο Ιράκ, καθώς επίσης και στο κοίτασμα «West Qurna-1», όπου είναι σε κοινοπραξία υπό την αμερικανική Exxon. Η εταιρία επίσης εμπλέκεται σε κοινοπραξία αξιοποίησης αποθεμάτων ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράκ!
Υπάρχει βέβαια και μια πιθανή εναλλακτική – αν θέλετε συμπληρωματική – ερμηνεία. Η Shell είναι βασικός εταίρος της Τουρκίας η οποία έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με το Ιράκ, ενώ προσπαθεί να βελτιώσει θεαματικά τις σχέσεις της με το κουρδικό βόρειο τμήμα της χώρας για να μπορέσει να περισώσει ότι είναι δυνατόν από τον εφιάλτη που ζει λόγω της δραστηριότητας του PKK και της προοπτικής συνοριακών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή… Οπότε, η δραστηριοποίηση της Shell ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τις τουρκικές προτεραιότητες…
Defence-Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου