Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Τουρκικό "salto mortale" στη Μέση Ανατολή

http://www.freewebs.com/medialogy/cuval.bmp
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν, με την όλο και μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης των συροτουρκικών σχέσεων, καθώς εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Άσαντ.Τα όσα σχεδιάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, την περασμένη Δευτέρα, έχουν προκαλέσει αντιφατικά αισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη, παρά την ένθερμη στήριξη της κυβερνητικής «γραμμής» από τον τουρκικό Τύπο.Όπως λέγεται, ο στρατηγός συζήτησε τα επιχειρησιακά σχέδια βάσει των οποίων θα κινηθούν δύο ταξιαρχίες Σύρων αντικαθεστωτικών οι οποίες βρίσκονται υπό την «υψηλή» εποπτεία Τούρκων αξιωματικών.

Υπό τον πηχυαίο  τίτλο «Σύντομα και πάλι θα πάμε στη Δαμασκό» η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υποσχέθηκε πως  «σύντομα θα προσευχηθούμε και πάλι»  στο περίφημο τζαμί Εμεμβί, που βρίσκεται στο κέντρο της Δαμασκού. Από την άλλη πλευρά  όμως, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 67,1% των Τούρκων δυσανασχετεί με την πολιτική της Άγκυρας έναντι της Συρίας.

Με το ΡΚΚ όμως να σφυροκοπάει την αξιοπιστία του τουρκικού κράτους και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, πολλαπλασιάζοντας τις  επιθέσεις και δολιοφθορές,  η κοινή γνώμη φαίνεται πεπεισμένη  ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στο συριακό ζήτημα, έχει προκαλέσει την αναζωπύρωση  της κουρδικής επανάστασης.

Επί πλέον  η κρίση στη Συρία έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Περισσότεροι από 82.000 πρόσφυγες έχουν κατακλύσει της περιοχές κοντά στα σύνορα με την Συρία, κοστίζοντας στο τουρκικό κράτος πάνω από 300 εκ δολ, την στιγμή που το εμπόριο που άνθιζε στην ίδια περιοχή έχει νεκρωθεί.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το κλίμα εμπιστοσύνης υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει καταστεί η 18η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Dunya μέσα σε ένα χρόνο η χώρα  ανέβηκε στην 43η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, μεταξύ 144 άλλων χωρών.

Γεωπολιτικός ακροβατισμός ή ιδιοφυής διπλωματία;

Ωστόσο, αρκετοί  πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν, προσπαθεί με μία, έστω και ριψοκίνδυνη, κίνηση να ανατρέψει τις διπλωματικές απώλειες των περασμένων ετών,  κυρίως έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ήδη, όπως λέγεται,  ενεργοποιήθηκαν αδρανοποιημένα δίκτυα συνεργασίας μεταξύ τουρκικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που δεν μπορεί παρά να σημαίνει, έστω και ατύπως, μία βελτίωση στις θυελλώδεις τουρκοισραηλινές σχέσεις των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, το ζήτημα της ανατροπής της Κυβέρνησης Άσαντ είναι μία μοναδική ευκαιρία για τον Ερντογάν, να αναθερμάνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που είχαν διαταραχθεί σοβαρά, τουλάχιστον σε ότι αφορά την στρατιωτική συνεργασία, όταν το 2004, η τότε κυβέρνηση της Τουρκίας, δεν επέτρεψε στα αμερικανικά στρατεύματα να διέλθουν από το έδαφός της κατά την εισβολή στο Ιράκ.

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο ίδιος στρατηγός Πετρέους ήταν ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, όταν την ίδια εποχή Αμερικανοί κομάντο συνελάμβαναν με ταπεινωτικό τρόπο Τούρκους αξιωματικούς που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στις κουρδικές περιοχές του Κιρκούκ και της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ.

Επίσης, άγνωστες παραμένουν ακόμη οι επιπτώσεις της τουρκικής πολιτικής έναντι της Συρίας, στις σχέσεις της Άγκυρας με τον ισλαμικό  κόσμο, που, όπως είναι φυσικό, σε μεγάλο βαθμό δεν βλέπει με καλό μάτι την Δυτική ανάμειξη σε μία χώρα όπως η Συρία.
http://www.hbnews.gr/permalink/143230.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου